Usprkos izazovnim uvjetima na tržištu, Tesla je u trećem kvartalu ostvarila rekordan broj isporuka automobila

Tesla je tako tijekom trećeg tromjesečnog razdoblja isporučila više od 343 tisuće automobila, dok ih je proizvedeno više od 365 tisuće.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2022. / 13:37

Tesla (Foto: Afp)

Nalazimo se u prilično izazovnim vremenima za automobilsku industriju koja prolazi kroz vjerojatno najveću promjenu u svojoj povijesti (elektrifikacija), a osim inflacije koja smanjuje kupovnu moć ljudi i vjerojatne nadolazeće recesije, probleme je dugo vremena stvarala (i još stvara) i nestašica čipova.

Tsai Ing-wen Predsjednica Tajvana upozorava na “volatilne izazove” na tržištu čipova

Kompanija koja se prilično uspješno nosi sa svim spomenutim izazovima je Tesla. Najvrjednija automobilska kompanija na svijetu objavila je nove podatke o isporukama i proizvodnji svojih automobila za prošli kvartal u kojem su ostvarene rekordne brojke. Tesla je tako tijekom trećeg tromjesečnog razdoblja isporučila više od 343 tisuće vozila, dok ih je proizvedeno više od 365 tisuće. Obje su brojke, dakle, za Teslu rekordne.

Očekivano, najviše je isporučeno i proizvedeno Modela 3 i Y (325 i 346 tisuća), dok je proizvodnja skupljih modela S i X bila nešto manja od 20 tisuća, uz 18.672 isporučenih automobila.

Zanimljivo, iako je riječ o rekordnim brojkama, one su manje od očekivanja analitičara koja su se kretala između 350 i 370 tisuća automobila. No, kako napominju na Electreku, brojke pokazuju da je Tesla krajem kvartala imala više od 20 tisuća novih automobila u inventaru, što su za njih visoke brojke. S obzirom na to da su svi ti automobili već prodani i nalaze se u tranzitu prema svojim kupcima, ako bi se i te brojke dodale broju isporučenih vozila, to bi značilo da su brojke za ovaj kvartal u skladu s očekivanjima analitičara.

Slika nije dostupna I kopnom i morem: Teslin Cybertruck moći će se koristiti i kao - brod

Prilikom objave poslovnih rezultata, iz Tesle su upozorili upravo na problem s transportom i dostavom vozila svojim kupcima. Naime, kažu kako je “veliki izazov” osigurati dovoljan kapacitet za transport njihovih vozila po razumnim cijenama tijekom tjedana s najvećom potražnjom za logističkim uslugama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti