Predsjednica Tajvana upozorava na “volatilne izazove” na tržištu čipova

Ti se izazovi i problemi, vjeruje ona, ipak neće odraziti na pogoršanje situacije na globalnom tržištu čipova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2022. / 14:36

Tsai Ing-wen (Foto: Afp)

Globalnu situaciju proteklih nekoliko godina obilježili su neočekivani događaji i radikalne promjene - od pandemije do rata u Ukrajini te sve češćih toplinskih valova i velikih suša. Te su se promjene odrazile i na brojna tržišta, proizvodnju i opskrbne lance. Među inim, posebno je pogođeno tržište čipova.

Slika nije dostupna Ressler: Akt o čipovima prilika je da Europa, ali i Hrvatska postanu konkurentnije i inovativnije na svjetskom tržištu

To su tržište obilježile nestašice koje tek sada popuštaju, no s obzirom na to da se napetost između Kine i Tajvana povećava i sve se češće govori o mogućem ratu, pred ovim tržištem stoje veliki potencijalni problemi.

Na takve, kako je naglasila, “volatilne izazove”, upozorila je tijekom govora na industrijskom forumu održanom u Tajvanu i predsjednica Tsai Ing-wen. Podsjetila je na jedinstvenu globalnu situaciju, uključujući i spomenute izazove s opskrbnim lancima te je naglasila: Čak se i danas pojavljuju novi izazovi zbog kojih je situacija još više volatilna.

Ti se problemi, vjeruje ona, ipak neće odraziti na pogoršanje situacije na globalnom tržištu čipova. Naravno, osim ako ne dođe do nekih izvanrednih i radikalnih događaja poput rata.

“Više puta Tajvan je dokazao svoju agilnosti i otpornost na brojne izazove, pobrinuvši se da naša industrija poluvodiča zadrži svoj liderski status”, komentirala je na forumu.

Čipovi SAD planira Kini ograničiti pristup čipovima za umjetnu inteligenciju

Tajvanski TSMC najveći je proizvođač čipova na svijetu te se njihovi čipovi nalaze u brojnim uređajima koje svakodnevno koristimo - od računala i telefona pa do mašina za pranje rublja, podatkovnih centara, zrakoplova itd. tako da je jasno kako bi se svaki problem u koji bi zapao Tajvan itekako osjetio diljem svijeta kroz nove nestašice čipova i brojnih proizvoda.

Izvor: Reuters

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti