SAD planira Kini ograničiti pristup čipovima za umjetnu inteligenciju

Sjedinjene Države pojačale su svoja nastojanja prekida dotoka napredne tehnologije u Kinu, naloživši korporacijama Nvidia i Advanced Micro Devices da tamo prestanu dostavljati svoje vrhunske čipove za umjetnu inteligenciju.

Hina | 02.09.2022. / 13:15

Čipovi
Čipovi (Foto: DNEVNIK.hr)

Čini se da su propisi usredotočeni na čipove zvane GPU koji imaju najmoćnije računalne sposobnosti, kritično ali nišno tržište sa samo dva značajna igrača - Nvidijom i AMD-om. Njihov jedini potencijalni konkurent - korporacija Intel, pokušava se probiti na tržište, ali nije uspjela izbaciti dovoljno konkurentne proizvode.

Slika nije dostupna Kinezi optužuju SAD zbog novog zakona: Predstavlja “mentalitet hladnog rata” i prijetnju kineskom biznisu

Izvorno dizajniran za videoigre, upotreba GPU-a ili jedinica za grafičku obradu proširena je na širi niz aplikacija koje uključuju rukovanje na radu s umjetnom inteligencijom poput prepoznavanja slika, kategoriziranja fotografija ili pretraživanja digitalnih satelitskih slika u potrazi za vojnom opremom. Budući da su svi dobavljači čipova Amerikanci, SAD kontrolira pristup toj tehnologiji.

Ministarstvo trgovine SAD-a je odbilo komentirati pojedinosti novih pravila na kojima vjerojatno radi, a čini se da cilja upravo na GPU koji služe izvođenju brzih izračuna za rad umjetne inteligencije, u velikom opsegu i s visokom preciznošću. Manje moćni AI čipovi mogu raditi brzo na nižim razinama preciznosti, što je dovoljno za označavanje fotografija ili tamo gdje je cijena povremene pogreške niska, ali su nedovoljno dobri za dizajniranje primjerice borbenih zrakoplova.

Nvidia Nvidia i AMD dobili pljusku od američke vlade: "Mogle bi osjetiti još veće posljedice u budućnosti"

Iako smo svjesni da američka vlada nastavlja razmatrati nova ograničenja, nikakva nova pravila kontrole izvoza nisu objavljena i trenutno nema promjena u našem poslovanju, priopćili su iz Intela. Pozorno pratimo taj proces, dodali su. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti