Utjecaj dronova na naš svakodnevni život

Prva poznata fotografija iz zraka (aerial photograph) snimljena je 1858. godine, snimio ju je francuski fotograf i balonist Gaspard Felix Tournachon.

Ante Tatarović | 21.10.2015. / 07:52

U Vegasu šampanjac dostavljaju dronovi!

Na fotografiji je s 80 metara visine iz balona na pogon vrućim zrakom „uhvaćeno“ maleno francusko selo Petit-Becetre.Od tog povijesnog postignuća „zračna fotografija“ prešla je dug put. Snimanje iste postalo je kako sigurnije, tako i jednostavnije, bez potrebe za odvajanjem nogu s tla.

Mogućnosti bespilotnih letjelica (dronova) pružile su svijetu priliku za istraživanje novih načina obavljanja dosad uobičajenih zadataka. Od dostavljanja paketa unutar grada za manje od 15 minuta, pružanje prve pomoći samo nekoliko minuta nakon nesreće, zasađivanja čitavih polja pa do hvatanja atraktivnih snimki za filmove i serije. Svakodnevno uživamo u prednostima dronova bez da smo toga uopće svijesni.


Primjerice, britanska kompanija BopCarbon planira borbu protiv krčenja šuma na način da će koristiti dronove za sadnju novih stabala na za to predviđenim površinama. Cilj navedene kompanije je sadnja milijardu stabala godišnje, zvuči izvedivo?


Način na koji gledamo sportska događanja također se mijenja. U planu je zamjena dosadašnjeg sustava zračnih kablova, te uvođenje specijaliziranih dronova u uporabu. Upravo je NFL prije nekoliko dana od američke agencije za regulaciju zračnog prometa dobio dozvolu za korištenje dronova na sportskim natjecanjima. Prednosti dronova su nebrojne, od lakše promjene pozicije snimanja, preko mogućnosti snimanja u 360°, pa sve do mnogo jednostavnije infrastrukture potrebne za kvalitetno snimanje.


Velikim kompanijama potencijal dronova također nije promaknuo. Kompanije poput Amazona i Googlea brzo su uvidjele prednosti bespilotnih letjelica, poglavito u segmentu dostavljanja proizvoda brže i jeftinije. Obje kompanije razvijaju vlastiti sustav dostave dronovima. Google razvija svoj „Wing“, dok Amazon radi na „Prime Air“, koji je već testiran te se koristi u određenim segmentima poslovanja unutar samog Amazona.


Tržište je očigledno prepoznalo potencijal bespilotnih letjelica, te sa sigurnošću možemo ustvrditi da će im pronaći primjenu u sve više segmenata našeg života.


Neće samo u industriji dronovi pronaći svoju primjenu, njihova popularnost u civilne svrhe rapidno raste. Prema procjenama 3D Robotics-a, samo u SAD-u dosad je prodano preko 500 000 dronova. FAA (Federal Aviation Administration) procjenjuje da će tržište dronova dosegnuti vrijednost od 90 milijardi dolara kroz narednih 10 godina, što će generirati preko 100 000 radnih mjesta samo u SAD-u. Također, prema procjenama FAA, samo u prosincu 2015. prodati će se preko 1 000 000 dronova, što nadmašuje apsolutno sve procjene objavljenje prije godinu dana.


Za prosječnog kupca, nagli rast popularnosti dronova znači slijedeće : pad cijena, unaprijeđenje funkcionalnosti. Brzim pregledom kroz bespući interneta pronaći ćete brojne stranice s savjetima koji zlata vrijede pri kupnji dronova, gdje primjerice možete pronaći listu najboljih dronova trenutno na tržištu, liste top 10 dronova u cijenovnom rangu do $100, $200, $300, $500, $1000, te mnoštvo ostalog sadržaja koji će vam pomoći da što bezbolnije uđete u svijet bespilotnih letjelica.


Nakon kupnje drona, savjetujemo vas da se pridržavate zakonom propisanih normi te ne ugrožavate ničiju sigurnost. Dronovi su tu da pune retke članaka iz tehnološke kategorije, a ne crne kronike, potrudite se da tako i ostane.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti