Uzbuna na norveškom sveučilištu: Dvoje znanstvenika u goste pozvalo iranske kolege i omogućilo im pristup naprednom labosu

Dvoje znanstvenika s norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju (NTNU) suspendirano je nakon što je otkriveno da su pozvali u goste iranske znanstvenike i omogućili im pristup naprednom laboratoriju a da prethodno o tome nisu obavijestili nadležne na tom sveučilištu.

Branimir Vorša | 21.01.2020. / 11:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Norveško sveučilište za znanost i tehnologiju (NTNU) u Trondheimu suspendiralo je i zabranilo ulazak na sveučilište dvoje znanstvenika zbog ozbiljnog kršenja procedure na sveučilištu i curenja osjetljivih podataka iranskim znanstvenicima, koje su bez znanja svoje institucije pozvali u goste i omogućili im pristup laboratorijima i podacima.

Istraživanje je vezano za manji broj ljudi, uključujući gostujuće znanstvenike iz Irana. Ključno pitanje za nas je sad otkriti može li to istraživanje biti važno za razvoj oružja za masovno uništenje, rekao je šef odnosa s javnošću norveške sigurnosne policije (PST) Trond Hugubakken za norvešku televiziju NRK.

Hugubakken je rekao i da su se sumnje na neregularno istraživanje pojavile još u proljeće 2019. godine.

Ovog trenutka dvoje djelatnika NTNU-a optuženo je za sudjelovanje u curenju podataka jer su dopustili neovlašten pristup računalnom sustavu. Ispitivanja su u tijeku i pribavljaju se tehnički dokazi. Istraga je u ranoj fazi i vjerojatno će duže potrajati, dodao je Hugubakken.

Šef istraživanja NTNU-a Bjarne Foss naglasio je da je dvoje znanstvenika imalo pristup visokotehnološkom laboratoriju u kojem se analiziraju napredni materijali, poput novih legura.

Skupina znanstvenika, i iz NTNU-a i iranskih gostiju, koristila je specijalni laboratorij, nanomehanički laboratorij, relativno intenzivno tijekom kratkog perioda, rekao je Foss.

NTNU, poučen ovim iskustvom, drastično je postrožio procedure unutar sveučilišta.

Bit ćemo otvoreni koliko možemo, dok ćemo istovremeno biti zatvoreni koliko je potrebno. Taj sustav mora biti baziran na obostranom povjerenju, zaključio je Foss.

Iran ne posjeduje oružje za masovno uništenje, a potpisnici su i brojnih sporazuma u tom smislu, uključujući konvencije o biološkom naoružanju, kemijskom naoružanju te i sporazum o smanjenju naoružanja.

Njihov jedini dodir s oružjem za masovno uništenje bio je tijekom iračko-iranskog rata 80-ih godina prošlog stoljeća, u kojem je irački diktator Saddam Hussein koristio kemijsko oružje nad iranskim vojnicima i civilima.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei i drugi članovi islamskog svećenstva, proglasili su fatvu protiv razvoja, proizvodnje, skladištenja i korištenja nuklearnog naoružanja.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti