Uznemirujući film nagovijestio potencijalni horor dronova ubojica

Umjetna inteligencija kao ozbiljna prijetnja?

Monika Nožić Monika Nožinić | 24.11.2017. / 16:02

Foto: YouTube

Nezavisni kritičari oružja snimili su kratki film Slaughterbots koji demonstrira napad dronova ubojica.

U sedmominutnom videozapisu koji je rezultat suradnje profesora Stuarta Russella sa Sveučilišta Berkeley i Instituta Future od Life, prikazana je budućnost u kojoj mali autonomni dronovi koriste tehnologiju prepoznavanja lica te ubijaju studente.

Film je najnoviji pokušaj pružanja podrške globalnoj zabrani autonomnih sustava oružja koji ubijaju bez značajne ljudske kontrole. Objavljen za vrijeme UN-ove Konvencije o konvencionalnom oružju koja se održala u Ženevi, a na kojoj se raspravljalo o autonomnom oružju.

Imamo priliku spriječiti budućnost koju ste vidjeli u filmu, ali rok brzo ističe. Ako strojevima dopustimo da ubijaju ljude, to će biti pogubno za našu sigurnost i slobodu, rekao je prof. Russell, inače veliki stručnjak na području umjetne inteligencije.

U filmu dronovi ubijaju tisuće studenata na brojnim sveučilištima. Neki su dronovi radili rupe u zidovima kako bi drugi dronovi mogli ući u kampus te pronaći i ubiti određene studente. Slična scena viđena je i kada su dronovi ubili grupu američkih senatora.

Takav scenarij danas nije moguć, no ako se uzme u obzir razvoj tehnologije, u budućnosti bi se to moglo promijeniti. Znanstvenici su upozorili da nekoliko moćnih država radi na autonomnom oružju, a ako ga samo jedna od njih počne koristiti, to bi moglo pokrenuti "globalnu utrku" u razvoju takvog oružja.

Zbog toga protivnici autonomnog oružja već godinama pozivaju na zabranu "robota ubojica". Oni su upozorili da bi jednog dana teroristi mogli kupiti takve dronove i koristiti ih za ubijanje velikog broja ljudi.

Kritičari su ovaj senzacionalistički film iskoristili kako bi izvršili dodatni pritisak te kako bi se nametnula zabrana. U prošlosti su se oslanjali na otvorena pisma i peticije, a 2015. godine su se tisuće znanstvenika pridružile Elonu Musku i Stephenu Hawkingu te su pozvali na zabranu autonomnog oružja. Tražili su zabranu naoružanih quadcoptera i upozorili na robote ubojice.

Početkom studenog ove godine, kanadski i australski znanstvenici od svojih su vlada zatražili da podrže zabranu ubojitih autonomnih sustava.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti