Varijanta koronavirusa "gora od svega dosad" otkrivena u tri različite države, britanski virolog tvrdi da ima "stravičan" šiljasti protein

Znanstvenici strahuju kako je na pomolu varijanta koronavirusa koja je puno, puno gora od trenutno dominantne delta varijante.

Branimir Vorša | 25.11.2021. / 15:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici su podigli uzbunu oko možda dosad najrazvijenije varijante koronavirusa koja je otkrivena kod pacijenata u različitim dijelovima svijeta. Njezina otpornost na cjepiva dodatno pridodaje toj zabrinutosti.

Ta najnovija poznata varijanta novog koronavirusa ima značajne promjene na svojim šiljastim proteinima, koje bi je mogle učiniti nepobjedivom protiv cjepiva, Isto tako, moguće je i da je riječ i o najrazvijenijoj varijanti, jer su na njoj otkrivene čak 32 mutacije.

Slika nije dostupna Je li delta-soj završnica koronavirusa? ''Neizbježno je da će u sljedeće dvije godine postojati još jedna značajna varijanta''

Za usporedbu, trenutno dominantna delta varijanta novog koronavirusa koja je uvelike pridonijela ovogodišnjem porastu broja novozaraženih na globalnoj razini, ima najmanje 11 mutacija na svojem šiljastom proteinu.

Ova potencijalno najopasnija varijanta prvi put je uočena kod troje pacijenata iz Botswane 11. studenoga pa je stoga i poznata kao botswanska varijanta, no u međuvremenu je otkrivena i u još tri druge države.

Tako je u Južnoj Africi zabilježeno šestero novozaraženih tom varijantom novog koronavirusa, dok je još jedan slučaj zabilježen i u Hong Kongu, pišu britanski mediji.

Pacijent iz Hong Konga nedavno je doputovao u Kinu iz Južne Afrike, što je znanstvenike stavilo u stanje visoke pripravnosti, jer se ta nova varijanta mogla zapravo proširiti bilo gdje zbog međunarodnih putovanja. Navedeni pacijent je isto tako primio obje preporučene doze cjepiva.

Vijest o otkriću te nove varijante, poznate još i kao B.1.1.529 i koja bi zapravo mogla dobiti naziv "nu varijanta", podijelio je Tom Peacock, britanski virolog s Imperial Collegea u Londonu. On je profil šiljastog proteina botswanske varijante opisao kao stravičan te je putem Twittera poručio da bi ona mogla biti antigenski gora od gotovo svega dosad.

Upozorio je da novu varijantau svakako treba jako, jako nadzirati.

Slika nije dostupna Domaći stručnjak ne vjeruje u tvrdnje japanskih znanstvenika da je delta varijanta uništila samu sebe: "To je samo teorija koju je netko iznio"

S vedrije strane, zbog velikog broja mutacija ta bi varijanta mogla biti i nestabilna, što bi moglo spriječiti njezino širenje.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti