Vatikan u svemir šalje neobičan teret - "satelit nade"

Na latinskom nazvan "Spei Satelles" (satelit nade), projekt čiji proračun nije preciziran, zajednički će realizirati Vatikan, Talijanska svemirska agencija i razni talijanski instituti.

Hina | 28.03.2023. / 08:13

CubeSat (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Vatikan je u ponedjeljak objavio da u svemir kani poslati minijaturiziranu digitalnu knjigu s porukom nade koju je papa Franjo uputio 2020. godine u jeku pandemije COVID-19.

"Nanoknjiga" bit će lansirana u orbitu na visinu od 525 km raketom SpaceX Falcon 9, koja će poletjeti 10. lipnja iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji, objavila je Sveta Stolica na konferenciji za novinare u Rimu.

Slika nije dostupna Tehnologijom protiv koronavirusa: Papa Franjo održao prvu virtualnu opću audijenciju

Mikrogravirani elektronički dio od jedva dva milimetra bit će ukrcan na pravokutni satelit od tridesetak centimetara (CubeSat) opremljen solarnim pločama, a dizajnirali su ga studenti Politehničke škole u Torinu.

Na njemu će biti govor koji je papa Franjo održao 27. ožujka 2020. usred pandemije COVID-19.

Toga dana poglavar Katoličke Crkve pojavio se sam na pustome i kišom okupanom Trgu svetog Petra te pozvao "uplašeni i izgubljeni" svijet da preispita svoje prioritete.

Na latinskom nazvan "Spei Satelles" (satelit nade), projekt čiji proračun nije preciziran, zajednički će realizirati Vatikan, Talijanska svemirska agencija i razni talijanski instituti.

Punionica e-vozila Trendovi automobilske industrije prate se i u - Vatikanu

Cilj njihove suradnje je poslati Papin govor "izvan zemaljskih granica da bi iz svemira dopro do što više žena i muškaraca na našem planetu u poteškoćama", objasnio je predsjednik Svemirske agencije, Talijan Giorgio Saccoccia.

U listopadu 2017. argentinski Papa razgovarao je uživo putem videokonferencije s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u sklopu inicijative koju je pokrenuo njegov prethodnik Benedikt XVI.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti