Važna poruka korisnicima Windowsa 7: Više nemojte koristiti online bankarstvo i ne pristupajte mailovima sa svojih računala!

S današnjim danom završava podrška za Windows 7 – svi korisnici i dalje će moći koristiti računala s tim softverom, no neće imati pristup sigurnosnim nadogradnjama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.01.2020. / 07:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon predstavljanja Windowsa 7 krajem 2009. godine iz Microsofta su najavili da će korisnicima tog softvera pružati podršku tijekom cijelog desetljeća. Nakon isteka 10-godišnjeg razdoblja kompanija će obustaviti podršku za "sedmicu" kako bi se mogla fokusirati na ulaganje i podršku za nove tehnologije. Prošle godine iz američke su kompanije objavili datum prestanka podrške za Windows 7, a to je upravo današnji dan, 14. siječnja.

Surface Neo Microsoft oduševio novim uređajima: Predstavljeni novi modeli Surfacea i telefon s dva ekrana koji radi na Androidu

Dakle, s današnjim danom službenom završava tehnička podrška za tu verziju Windowsa te Microsoft više neće objavljivati nadogradnje i sigurnosne zakrpe. Računala za zastarjelim softverom i dalje će raditi kao i prije, no bez najnovijih sigurnosnih nadogradnji postat će laka meta za hakerske napade, viruse i malware, što je pogotovo opasno za poslovne korisnike. Iako je riječ o softveru starom više od deset godina, i dalje mnogo privatnih i poslovnih korisnika na svojim računalima ima instaliranu "sedmicu", tako da je za njih sada krajnje vrijeme da što prije nadograde softver i zaštite se od brojnih prijetnji.

Koliko će biti opasno koristiti Windows 7, najbolje možemo vidjeti po upozorenju iz britanskog Nacionalnog kibernetičkog sigurnosnog centra. Oni upozoravaju korisnike Windowsa 7 da sa svojih uređaja više ne koriste online bankarstvo te ne pristupaju mailovima i drugim osjetljivim računima jer oni od danas postaju ranjivi. Korisnike upozoravaju da svoje podatke što prije prebace na uređaje s novom verzijom softvera na kojima će biti sigurniji.

Kupite novo računala

Kao rješenje za nadogradnju iz Microsofta preporučuju kupnju novog računala s Windowsima 10. Nadogradnja trenutačnih računala s Windowsa 7 na W10 mogla bi rezultirati određenim problemima s kompatibilnošću hardvera i drivera (pogotovo jer je riječ o računalima starim 5 do 10 godina), dok bi se s novim računalima, osim što bi se izbjegli takvi problemi, iskoristile sve mogućnosti najnovijeg hardvera.

Računalo budućnosti, ilustracija Microsoftov potpredsjednik opisuje "moderni operativni sustav" budućnosti koji jako podsjeća na Googleov Chrome OS

Što se poslovnih korisnika tiče, kupovina novih računala dugoročno se čini troškovno opravdana jer će se trenutačna starija računala s vremenom sve više kvariti, što će stajati vremena i novca, objavili su na Tech Radaru savjete iz Microsofta. Nevezano za metodu koju ćete koristiti – nadogradnju Windowsa 7 na verziju 10, kupovinu novih računala ili čak prelazak na neki alternativni OS, važno je da to napravite što prije kako biste izbjegli/smanjili mogućnost hakerskih napada, krađe podataka, zaraze virusom, malwareom i slično.

Više informacija o zamjeni Windowsa 7 pročitajte na stanicama Microsofta.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti