Vebbu je hrvatski startup koji će zasjeniti i Googleov Nest

Problem s današnjim kućama i stanovima je između ostalog grijanje, odnosno hlađenje, i to ne u maloj mjeri već velikoj. Svi znamo da je gotovo nemoguće stvoriti ugodnu temperaturu u sobama stana, a još su veći problem instalacije i sami skupi proizvodi poput radijatora.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 28.11.2014. / 10:07

Vebbu je hrvatski startup koji će zasjeniti i Googleov Nest

Problem s današnjim kućama i stanovima je između ostalog grijanje, odnosno hlađenje, i to ne u maloj mjeri već velikoj. Svi znamo da je gotovo nemoguće stvoriti ugodnu temperaturu u sobama stana, a još su veći problem instalacije i sami skupi proizvodi poput radijatora.

No jednom kada ste već potrošili golem novac da sve instalirate u vašu kuću ili stan, naišli ste na novi problem, a to je da je teško odrediti temperaturu u pojedinoj sobi. Nije nemoguće, no ići u svaku sobu i posebno podešavati ventil na radijatoru nema previše smisla, pogotovo ne u 2014. / 2015. godini.

Nest je kompanija koju su osnovali 2010. bivši Appleovi inženjeri Tony Fadell (prozvani otac originalnog iPod-a) i Matt Rogers, no problem s ovim uređajem je što Nest nema mogućnosti kao što ima Vebbu, a o čemu se radi, vidjet ćemo uskoro.

Nakon sastanaka s Hrvojem Lasićem, uz Damira Šerfezija osnivačem kompanije i njegovim suradnicama, ostao sam prilično ugodno iznenađen proizvodom koji su razvili, a o kojem se toliko malo zna, no i za to postoji određeni razlog. Hrvoje je radio u sektoru klimatizacije dugi niz godina, te je primijetio problem koji je htio riješiti, a to je pružati mogućnost korisnicima da sami upravljaju temperaturama u pojedinoj sobi, jednostavnu instalaciju tog sustava i naravno automatizaciju.

Hrvojevo rješenje zove se Vebbu i prema svemu sudeći rješava mnoge probleme koje Nest i ostali konkurentni još uvijek nisu riješili.

Vebbu Smart Thermostat je novi koncept u upravljanju energijom u domovima, a dizajniran je da olakša korisnicima korištenje i upravljanje grijanjem odnosno hlađenjem u domovima te pojednostavi ugradnju do te mjere da ih praktički svatko može ugraditi. Vebbu se sastoji od nekoliko raznolikih uređaja koji su izrađeni tako da se integriraju u vaš dom bez da ih primijetite.

Gateway 

Gateway je svojevrsni hub za sve uređaje koji se instaliraju u kući, a koji se spaja na router u vašem domu. Preko ovog se uređaja odvija sva komunikacija između Vebbu jedinica u kući i smartphonea odnosno web aplikacije koja služi za upravljanje temperature u vašem domu! Tehnologija koja se koristi za komunikaciju slična je kompleksnoj tehnologiji koju Skype koristi za komunikaciju između korisnika.

Relay 

Ova kutija služi za povezivanje na postojeći grijači sustav u vašem domu, koji zatim kontrolira grijanje. Vebbu Relay je izrađen kako bi se spojio na standardne plinske, uljne, ili neku drugu vrstu bojlera, čime se pokriva većina EU tržišta.

Temperature senzor 

Ova mala kutijica s senzorom osjetljivim na dodir, kojim se gasi ili pali uređaj, omogućuje korisnicima da određuju temperaturu u pojedinoj sobi. Svaka soba može imati jedan ovakav uređaj koji se može naknadno kupiti, a koji se automatski na vrlo jednostavan način bežičnim putem spaja u mrežu. Uređaj se napaja dvjema AA baterijama dovoljnih za godinu dana rada. Senzor možete podesiti gdje god želite u vašoj sobi, a obično se postavlja na neko neutralno mjesto. Korisnik može sam odabrati broj zona prema svojim željama.

Radiator Valve 

Kao što i sam naziv govori, ovaj uređaj koristi se kao zamjena standardnih ‘ručnih’ ventila na radijatorima, pa tako ukoliko se odlučite za Vebbu sustav i imate postavljene radijatore, sve što trebate jest kupiti ovaj dodatak, spojiti ga na željene radijatore u pojedinim sobama. Uređaj također ima površinu osjetljivu na dodir koja omogućuje paljenje ili gašenje grijanja. Temperaturni osjetnici se grupiraju sa ovim uređajima te omogućuju kreiranje zona prema vlastitim željama.

Tag 

Vebbu sustav je vrlo pametan. Tag jedinica omogućuje sustavu da prati lokacije, pa će Vebbu prepoznati kad nikoga nema kod kuće ili kad netko dolazi kući, te prema unaprijed definiranim postavkama grijati odnosno hladiti vašu kuću. Ukoliko nemate smartphone, iako je to danas rijetkost, Tag možete nositi sa sobom u džepu i samim time dati do znanja sustavu gdje se nalazite. Sustav može imati više ovakvih uređaja za više korisnika.

ID-Key 

Pomoću ovog malog micro-usb konektora, Vebbu rješava problem kreiranja jedinstvene mreže. Jednom kada kupite Vebbu set, sve što trebate jest spojiti id key na svaki od vaših uređaja, i svi će se ti uređaji pojaviti u vašoj smartphone ili web aplikaciji, nakon čega možete upravljati svaki uređajem u svojoj kući. 

Fan Coil Unit 

Ukoliko ne želite imati u kući radijator ili pak želite dodatni uređaj za grijanje, Vebbu nudi dodatni, lijepo dizajnirani uređaj vrhunske kvalitete izrađen od aluminija te optimiziran za grijanje I vrlo nisku razinu buke. Fan Coil unit možete postaviti na pod ili u pod kao zamjenu za radijator u vašoj kući koji će zatim grijati vašu sobu. Ova jedinica svojevrsna je zamjena za klasični radijator, no ima brojne prednosti nad njim kao što je izgled interijera, brže zagrijava prostor uz vrlo malu potoršnju energije te je praktički nečujan. Uređaj se prilagođava rad činjenici da li je korisnik u kući ili nije te je za razliku od radijatora je optimiziran za niskotemperaturno grijanje koje je danas osnova svake uštede energije. Iako uređaj ima tridesetak digitalnih ulaza/izlaza uređaj je moguće pustiti u rad od strane korisnika ili instalatera koji se nikada nisu susreli sa složenim sustavima za automatsko upravljanje.

Mobilna aplikacija 

Svi prije navedeni uređaji ne bi imali previše smisla da Vebbu ne nudi i besplatnu mobilnu aplikaciju koja može biti prema zahtjevima korisnika, jednostavna ili kompleksna. Čisto i intuitivno sučelje odmah će vam dati do znanja kako kontrolirati temperaturu u pojedinoj sobi, dok ćete za detaljnije postavke morati malo dublje zagrepsti u aplikaciju, gdje možete pronaći pregršt funkcija kao što su paljenje i gašenje sustava kad vas nema kod kuće, kad spavate, itd. Sustav upravljanja može biti takav da se može ponašati kao običan thermostat, može raditi prema unaprijed definiranom vremenu rada ili se može prilagođavati korisniku.

 

Vebbu će se moći kupiti u starter paketu po cijeni od 120 dolara u što su uključene tri jedinice, odnosno 1 Gateway, 1 Temperature senzor i 1 ID key, dok se svi ostali uređaji, koje smo naveli gore, mogu kupiti naknadno.

U nastavku možete vidjeti shemu instalacije starter paketa i dodatnih temperaturnih senzora zajedno s Fan Coil-om i dodatkom za radijatore.

U slici ispod jasno je prikazano kako možete regulirati pojedinu temperaturu u sobi zahvaljujući Vebbu sustavu.

 

Vebbu je već testiran u sklopu pilot projekta početkom godine, gdje su implementirali vise od stotinu temperaturnih senzora i razvili aplikaciju čiji je zadatak bio praćenje temperatura pojedinih servera.

Za kraj spomenimo kako je cijeli projekt financiran od strane pokretača, no sada, kada su uskoro spremni za tržište, dečki i cure traže investitore koji će im pomoći da proizvod brže lansiraju na tržište i naravno prošire paletu proizvoda!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti