Već su počeli radovi na Muskovoj svemirskoj luci s koje bi rakete trebale poletjeti na Mars

U svom stilu, na Twitteru, Musk je najavio da je gradnja Deimosa već u tijeku te da će ta svemirska luka biti spremna za lansiranja sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2021. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk prošle je godine najavio izgradnju plutajućih svemirskih luka s kojih bi njihove letjelice trebale krenuti na put do Mjeseca, ali i puno dalje - do Marsa. Od tada nismo čuli previše informacija o samim svemirskim lukama, no zato je SpaceX izveo nekoliko visinskih testova svoje letjelice nove generacije Starship, s kojom Musk namjerava osvojiti Mars. Posljednji test bio je uspješan te je, nakon polijetanja na visinu od oko 10 km, Starship prvi put uspješno prizemljen, bez eksplozije.

Slika nije dostupna SpaceX će prenamijeniti dvije naftne platforme u lansirne rampe s kojih planiraju lansirati rakete na Mars

Već sljedeće godine Starship bi na svoja svemirska putovanja, umjesto iz Boca Chice iz Teksasa, na svemirska putovanja mogao polijetati s novog mjesta - svemirske luke smještene na moru. To je komentarom na Twitteru (a gdje drugdje) jučer potvrdio Elon Musk. Osnivač SpaceX-a odgovorio je na sliku prikaza lansiranja Starshipa s platforme na moru koju je objavio korisnik Twittera Kendall Dirks te je napisao da je oceanska svemirska luka Deimos u izgradnji i da će biti spremna za lansiranja sljedeće godine.

Slika objavljena na Twitteru prikazuje morsku platformu na kojoj je smještena lansirna rampa te raketa Starship spremna za polijetanje u svemir. Kako će u stvarnosti izgledati svemirska luka Deimos, još nije poznato, no ne treba sumnjati da bismo njezine prve nacrte ili fotografije mogli vidjeti upravo na Muskovu Twitteru.

Slika nije dostupna Nije eksplodirao: Pogledajte prvo uspješno slijetanje SpaceX-ova Starshipa

Slika polijetanja Starshipa s platforme u oceanu, koja je sada samo plod mašte Kendalla Dirksa, sljedeće godine trebala bi postati stvarnost, a do tada možemo očekivati nove testne letove Starshipa koji bi trebali pokazati spremnost Muskove rakete za svemirska putovanja. Ako se testovi pokažu uspješnima (nakon nekoliko eksplozija, posljednji je test napokon završio mirnim slijetanjem), čini se kako će Starship u budućnosti biti spreman za velike stvari, uključujući i put na Crveni planet.

Izvor: TechTimes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti