Već treći CEO Microsofta tvrdi isto: Ovo je najveća pogreška koju su napravili

Bill Gates, Steve Ballmer i sada Satya Nadella smatraju kako su napravili jednu veliku grešku tijekom vođenja kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2023. / 12:24

Satya Nadella (Foto: Afp)

Tržištem operativnih sustava za mobilne uređaje dominiraju dvije kompanije - Google s Androidom i Apple sa svojim iOS-om. S obzirom na to koliko je veliko to tržište, zanimljivo je kako konkurencija nije veća, odnosno kako ne postoje i neki drugi operativni sustavi za pametne telefone koji bi konkurirali Appleu i Googleu, što ne znači da nije bilo ranijih pokušaja razvoja treće opcije na mobilnom tržištu.

Slika nije dostupna Microsoft priprema najveću akviziciju dosad? Mogli bi potrošiti čak 190 milijardi dolara za poznatu kompaniju

Najambiciozniji u tom naumu bio je Microsoft. Američka kompanija platila je više od 7 milijardi dolara za preuzimanje Nokije, nekadašnjeg lidera na tržištu mobilnih telefona, a imali su velike planove i sa softverom te su razvijali Windows Phone, koji je trebao konkurirati Androidu i Appleovu mobilnom operativnom sustavu. Želje su bile jedno, a stvarnost drugo te je Microsoft na kraju morao priznati poraz. Nedugo nakon što je Satya Nadella preuzeo poziciju izvršnog direktora Microsofta, otpisao je Nokiju, a nekoliko godina nakon toga umirovili su i svoj mobilni operativni sustav.

U ovotjednom intervjuu za Insider Nadella je rekao kako je to bila jedna od najtežih odluka koje je donio otkad je postao CEO. Smatra kako su postojali načini na koje su mogli uspjeti na mobilnom tržištu, možda kroz neke nove kategorije uređaja poput kombinacije telefona, tableta i PC-a. Zanimljivo, slično razmišljaju i dva bivša izvršna direktora Microsofta, koji također ne mogu prežaliti što kompanija nije postigla više na mobilnom tržištu.

Bill Gates tako je rekao da je činjenica što je Microsoft izgubio od Androida, njegova najveća pogreška u povijesti te je na početku fokus Googlea, kako je naknadno priznao njihov bivši CEO Eric Schmidt, bio upravo na osvajanju tržišta ispred Windows Mobilea, operativnog sustava za mobilne uređaje koji je Microsoft razvijao prije Windows Phonea. Slično razmišlja i Steve Ballmer, još jedan bivši CEO Microsofta koji nije na vrijeme prepoznao prijetnju Androida i Applea na mobilnom tržištu, a poznat je i po svojoj ranoj kritici iPhonea kada je rekao da najskuplji telefon na svijetu neće privući poslovnjake jer nema fizičku tipkovnicu. Naknadno je priznao kako je pogriješio jer su početkom dvijetisućitih, umjesto na mobilne uređaje, fokus i resurse kompanije usmjerili na Windows Vistu te, kao i Gates i Nadella, također smatra kako je to odluka zbog koje najviše žali.

Slika nije dostupna Microsoft planira uložiti veliki novac u tehnologiju za koju kažu da predstavlja sljedeći val računalstva

Unatoč neuspjehu s telefonima i operativnim sustavom Microsoft ipak nije u potpunosti odustao od mobilnog hardvera i softvera. Naknadno su predstavili dva modela zanimljivih, ali ne toliko popularnih telefona s dva ekrana koje pokreće Android, a veliki fokus stavili su i na svoje mobilne aplikacije koje razvijaju za Androide i iOS.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti