Microsoft priprema najveću akviziciju dosad? Mogli bi potrošiti čak 190 milijardi dolara za poznatu kompaniju

Satya Nadella već stoji iza nekoliko velikih Microsoftovih akvizicija, a čini se kako najveće preuzimanje tek slijedi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2022. / 10:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok Microsoft čeka odobrenje regulatora za akviziciju Activision Blizzarda, tešku gotovo 70 milijardi dolara, izvršni direktor tvrtke već razmišlja o novim potezima. Iako službeno nema nikakvih informacija, novinari Reutersa spominju jedno svima dobro poznato ime - Netflix.

Slika nije dostupna Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda u sve većim problemima: Nakon regulatornog tijela tužbu podnijeli i gejmeri

Ako se Microsoft zaista odluči na kupovinu najpoznatijeg streaming servisa, jasno je kako bi ta cifra mogla biti rekordna i na ovoj stranici spominju brojku od oko 190 milijardi dolara. Trenutačna tržišna vrijednost Microsofta iznosi oko 1,8 bilijuna dolara, tako da bi s financijske strane takav potez bio moguć. Također, još treba spomenuti i da Microsoftov predsjednik Brad Smith sjedi u Netflixovu odboru.

S Netflixom u svojem vlasništvu Microsoft bi korisnicima mogao ponuditi filmsko-gamerski sadržaj, odnosno jedan paket koji uključuje igre za računala i Xbox, kao i servis za streaming videa kojem nitko ne bi mogao konkurirati. Podsjetimo, i u Netflixu priliku za rast vide upravo na tržištu videoigara - već su predstavili neke mobilne igre, no njihovi su planovi znatno veći te su preuzeli neke gamerske studije i najavili pokretanje vlastitog studija za razvoj videoigara u Finskoj.

Iako je cifra za potencijalnu akviziciju nevjerojatna, na Reutersu naglašavaju kako se CEO tvrtke Satya Nadella dosad pokazao kao osoba koja razmišlja izvan okvira te podsjećaju na sve njegove dosadašnje poteze. Od 2014. godine, kada je postao izvršni direktor, popis tvrtki koje je kupio prilično je impresivan. Počelo je kupovinom Minecrafta za 2,5 milijardi dolara, nakon toga dali su 26 milijardi dolara za LinkedIn te 20 milijardi dolara za Nuance.

Slika nije dostupna Odlične vijesti za sve ljubitelje jedne od najpopularnijih videoigara

Ove su godine ušli u najveći posao i kupovinu Activision Blizzarda te tek trebamo vidjeti hoće li regulatorna tijela dati zeleno svjetlo za preuzimanje. Možda će upravo ishod tog biznisa, odnosno odobrenje ili blokada kupovine gamerskog diva, utjecati na Microsoftove sljedeće poteze, uključujući i odluku vezanu za Netflix.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti