Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda u sve većim problemima: Nakon regulatornog tijela tužbu podnijeli i gejmeri

Sudeći po broju tužbi koje se podižu protiv Microsoftove akvizicije Activision Blizzarda, nameće se pitanje postoji li netko osim te dvije tvrtke tko nema ništa protiv tog spajanja?

Branimir Vorša | 21.12.2022. / 15:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Grupa od deset gejmera podigla je tužbu protiv Microsofta kako bi spriječili spajanje tog tehnološkog diva s tvrtkom Activision Blizzard, koja je između ostalih, odgovorna i za popularnu franšizu Call of Duty.

U tužbi, koja je podnesena američkom saveznom sudu, tvrdi se da spajanje Microsofta s Activision Blizzardom stvara monopol u industriji računalnih igara. Ugovor o spajanju te dvije tvrtke vrijedan je 69 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Šef Microsofta želi Call of Duty i na Nintendo Switchu

Tužba za tužbom

Tužba je podignuta dva tjedna nakon što su američka regulatorna tijela podnijela tužbu upravnom sucu za blokiranje tog spajanja, koje bi, ako se provede, predstavljalo najveći takav posao ikad sklopljen na tržištu računalnih igara.

Provede li se ta akvizicija, Microsoft bi dobio "najveću tržišnu moć u industriji računalnih igara", ističe se u tužbi, a ta se tvrdnja obrazlaže time što bi nakon toga mogao isključivati suparnike, ograničavati proizvodnju, smanjiti potrošački izbor, povećavati cijene te dodatno inhibirati konkurenciju.

CoD: Modern Warfare Microsoft je Sonyju ponudio 10-godišnju licencu za Call of Duty na PlayStationu

Sličnu zabrinutost je u svojoj pritužbi izrazila i američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) prije dva tjedna, naglasivši da je Activision jedan od malobrojnih vrhunskih proizvođača računalnih igara, koji proizvodi visokokvalitetne igre za više uređaja. FTC je na to dodao da bi Microsoftu to omogućilo i sredstva da nanese štetu konkurenciji putem manipulacije cijenama, pogoršanjem igara na konzolama svojih konkurenata, ili potpunim uskraćivanjem sadržaja konkurentima, što bi rezultiralo štetom za potrošače.

Što kažu Microsoft i Activision?

Prdsjednik Microsofta Brad Smith je nakon FTC-ove tužbe poručio da Microsoft ima potpuno povjerenje u akviziciju te da pozdravlja priliku da taj slučaj predstavi i na sudu. Microsoft je isto tako najavio da će Call of Duty učiniti dostupnim na Nintendu 10 godina, ako spajanje s Activision Blizzardom prođe, a dali su i sličnu ponudu konkurentskom Sonyju, koji proizvodi popularnu konzolu PlayStation.

Slika nije dostupna Odlične vijesti za sve ljubitelje jedne od najpopularnijih videoigara

Ovo zvuči alarmantno, stoga želim ojačati svoje uvjerenje da će se ovaj ugovor zaključiti. Tvrdnja da je ovaj dogovor protukonkurentan ne poklapa se s činjenicama i vjerujemo da ćemo pobijediti u ovom izazovu, napisao je pak u otvorenom pismu Bobby Kotick, izvršni direktor Activision Blizzarda. Pismo je objavljeno na stranicama Activision Blizzarda.

Akvizicija je najavljena za siječanj iduće godine, a osim u SAD-u, suočava se i s pravnim postupkom u Europskoj uniji te Velikoj Britaniji.

Phil Spencer Šef Xboxa opleo po Sonyju: “Žele zaštititi svoju dominaciju na tržištu igraćih konzola”

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti