Velik uspjeh britanskih znanstvenika: Napravljen revolucionarni korak prema učinkovitoj umjetnoj fotosintezi

Novi uređaj koji može proizvesti karbonski neutralno gorivo označava veliko otkriće na putu prema postizanju umjetne fotosinteze, tvrde znanstvenici koji su taj uređaj i napravili.

Branimir Vorša | 26.08.2020. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa sveučilišta Cambridge napravili su samostalan uređaj koji može pretvoriti sunčevu svjetlost, ugljični dioksid i vodu u zelenu energiju i sve to bežičnim putem te bez vanjskog izvora napajanja.

Britanski znanstvenici se nadaju da bi njihov uređaj mogao predstavljati velik korak prema uređajima koji oponašaju fotosintezu na umjetan način te sunčevu svjetlost pretvaraju u energiju na isti način kao što to čine biljke.

Problem s umjetnom fotosintezom dosad bio je takav da se tijekom procesa uvijek gubilo daleko više energije nego što se proizvodilo, pojašnjava dr. Qian Wang s odjela za kemiju spomenutog sveučilišta.

Novi uređaj sunčevu energiju pretvara u zelenu energiju koristeći takozvanu tehnologiju fotoploča. Uređaj pomoću sunčeve svjetlosti ugljični dioksid i vodu pretvara u kisik i mravlju kiselinu, koji se mogu ili pohraniti kao gorivo ili pretvoriti u vodik koji onda omogućuje proizvodnju zelene energije.

Želimo doći do točke gdje možemo na čist način proizvoditi tekuće gorivo koje se može pohranjivati i transportirati, kaže Erwin Reisner, jedan od autora studije.

Testni uređaj nije velik i površine je svega 20 kvadratnih centimetara, no znanstvenici tvrde da ga se relativno lako može napraviti i u većem izdanju i do nekoliko kvadratnih metara, što bi omogućilo njegovo korištenje u obliku velikih farmi, poput onih sa solarnim panelima, za proizvodnju zelene energije.

Isti tim znanstvenika prethodno je razvio i umjetni list koji radi na principu umjetne fotosinteze i koji se zove syngas. No, taj je uređaj zbog kompliciranih komponenti bilo teško napraviti u velikom obliku, a i gorivo koje je proizvodio bilo je teže za raditi od goriva koje proizvodi njihov najnoviji uređaj.

Novi uređaj ostaje relativno stabilan te na učinkovitiji način proizvodi pouzdanije gorivo, no ipak je potrebno još raditi na njemu prije nego se može proizvoditi u velikim količinama.

Nadamo se da će ova tehnologija otvoriti put prema održivoj i praktičnoj solarnoj proizvodnji goriva, kaže profesor Reisner.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Energy.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti