Velika akcija Europola u BiH, Albaniji i na Kosovu: Uhićeno je više od 20 osoba u prevarantskim pozivnim centrima

Na službenim stranicama Europola objavljeni su podaci o operaciji Pandora koja je provedena u Njemačkoj, BiH, Albaniji, Libanonu i na Kosovu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2024. / 13:22

Računalna prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Često na mrežama čitamo o različitim oblicima prijevara zbog kojih naivni korisnici mogu ostati bez velikih svota novaca - bilo da je riječ o nagovaranju na investicije, pri čemu korisnici predaju svoje podatke o karticama prevarantima, kriptoprijevarama ili npr. o tzv. romantičnim prijevarama u kojem se velike količine novaca šalju navodnim srodnim dušama. Iako stručnjaci za sigurnost konstantno upozoravaju na takve prijevare, nažalost uvijek ima osoba koje će vješti prevaranti uspjeti nagovoriti na investicijsku ponudu koja se ne propušta ili će se sa svojom slatkorječivosti uspjeti uvući pod kožu nekoj usamljenoj osobi.

Kloniranje glasa Više ne možemo prepoznati što je istina, a što laž: AI alatom klonirao ravnateljev glas i izazvao kaos

Takve prevare ponekad započinju najčešće putem interneta, ponekad porukom, a nekad sve kreće s telefonskim pozivom. U tu svrhu uspostavljeni su čak i posebni pozivni centri u kojima su zaposleni ljudi čiji je posao izvršavati prijevare i tako ljudima uzimati novac.

U akciji Europola nazvanoj Pandora, u suradnji s policijom nekoliko zemalja napravljena je racija u 12 takvih pozivnih centara u kojima je uhićena ukupno 21 osoba. Te su osobe svakodnevno obavljale brojne telefonske pozive s ciljem prevare ljudi, a prema Europolu, broj njihovih žrtava broji se u tisućama.

Akcija je pokrenuta prošle godine na upozorenje jednog bankovnog službenika, a u njoj su sudjelovali policijski djelatnici iz Njemačke, Albanije, BiH, Kosova i Libanona.

Bankaru iz Freiburga bilo je sumnjivo što njegov klijent odjednom traži podizanje čak 100 tisuća eura u gotovini te je brzo shvatio kako je riječ o prijevari u kojoj su lažni policajci, odnosno prevaranti iz spomenutih pozivnih centara, nagovorili neimenovanu osobu da im preda novac. Nakon upozorenja iz banke, koja je spriječila isplatu, u slučaj se uključila prava policija koja je uhitila prevarante koji su došlo po novac. Također, pokrenuta je istraga i nadzor nad telefonskom linijom prevarene osobe zahvaljujući kojoj je policija uspjela doći do telefonskih brojeva prevaranata. Ono što su saznali prilično ih je iznenadilo. Naime, osobe koje su se služile tim telefonskim brojevima u samo dva dana napravile su više od 28 tisuća prevarantskih poziva.

Kupovina rabljenog automobila, ilustracija Kupujete automobil? Budite oprezni i nemojte nasjesti na ove prevare

Nastavak istrage pokazao je kako je riječ o odlično organiziranoj kriminalnoj organizaciji koja je pokrenula pozivne centre u nekoliko zemalja, pri čemu je svaki centar bio specijaliziran za određenu vrstu prevara. Tako su prevaranti koji su radili u Bosni i Hercegovini bili zaduženi za prijevare vezane uz naplatu dugova, u Albaniji je bio centar za prijevare oko investicija itd.

Prateći veliki broj poziva, policija je uspjela spriječiti prevare teške više od 10 milijuna dolara, a paralelno s tim trajala je istraga kako bi se pronašao centar tih prijevara koji je ih je odveo u spomenute zemlje. Akcija je provedeno u rano jutro 18. travnja, a osim uhićenja, policija je zaplijenila i brojne druge dokaze, uključujući i novac i drugu imovinu tešku ukupno više od 1 milijun eura.

Izvor: Europol

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti