Velika Britanija dala pedalu Huaweijevoj 5G mreži: Mora nestati iz zemlje do 2027. godine

Pružateljima usluga mobilne telefonije u Velikoj Britaniji zabranjena je kupovina nove 5G opreme kineskog Huaweija nakon 31. prosinca 2020. godine. Isto tako, morati će do 2027. godine ukloniti svu Huaweijevu tehnologiju iz svojih mreža.

Branimir Vorša | 14.07.2020. / 13:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski državni tajnik za digital, kulturu, medije i sport izvijestio je britanski parlament o odluci kojom britanski mobilni operateri moraju do 2027. godine odstraniti svu Huaweijevu tehnologiju iz svojih mreža, a nabavka nove 5G tehnologije kineskog tehnološkog diva im je isto tako zabranjena od 31. prosinca 2020. godine.

Odluka britanske vlade donesena je nakon što je SAD uveo sankcije u kojima se tvrdi da Huawei predstavlja prijetnju za njihovu nacionalnu sigurnost, što su iz Huaweija opetovano poricali.

Dowden je istaknuo kako će ova odluka usporiti uvođenje 5G tehnologije za barem godinu dana te da će se zbog toga troškovi povećati za dvije milijarde funti.

Ovo nije bila laka odluka, ali je ispravna za britanske telekome, našu nacionalnu sigurnost i našu ekonomiju, istaknuo je Doden.

Zanimljivo, britanska odluka ne odnosi se na ranije instaliranu opremu za 2G, 3G i 4G mrežu čiji je proizvođač Huawei.

Britanski telekomi sad imaju dvije godine da pronađu drugog dobavljača opreme, a Dowden se nada kako će im to dati i dovoljno vremena da ne budu ovisni samo o jednom dobavljaču kao što je to Nokia.

Iz Huaweija su istaknuli kako je ova odluka britanske vlade "loša vijest za sve u Velikoj Britaniji koji posjeduju mobilni telefon". Također, dodali su kako ona prijeti usporavanju Britanskog razvoja i digitalizacije.

Ova razočaravajuća odluka je loša vijest za sve koji u UK-u imaju mobilni telefon. Odluka će rezultirati usporavanjem digitalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, povećanjem računa i produbljivanjem digitalnog jaza. Umjesto ubrzavanja, vladina će odluka usporiti digitalizaciju i pozivamo ih da je još jednom razmotre. Sigurni smo da nova američka ograničenja ne bi utjecala na sigurnost proizvoda koje isporučujemo u UK-u.

Nažalost, naša budućnost u Ujedinjenom Kraljevstvu postala je predmet politiziranja, ovdje se radi o američkoj trgovinskoj politici, a ne o sigurnosti. Tijekom posljednjih 20 godina, Huawei se fokusirao na izgradnju bolje povezanog Ujedinjenog Kraljevstva. Kao odgovorno poduzeće, nastavit ćemo podržavati naše kupce, kao i uvijek do sada.

Provest ćemo detaljan pregled onoga što današnja najava znači za naše poslovanje ovdje i surađivat ćemo s vladom Velike Britanije kako bismo shvatili na koji način možemo nastaviti pridonositi bolje povezanom Ujedinjenom Kraljevstvu, istaknuo je Edward Brewster, glasnogovornik Huaweija UK.

I dva velika britanska telekoma, BT i Vodafone upozorili su da bi korisnici mogli imati problema s mobilnom mrežom ako odluka o

Podsjetimo, Velika Britanija još je u siječnju revidirala Huaweijevu ulogu na tržištu dobavljača telekomunikacijske opreme i tada je bila donesena odluka da se Huaweiju dopusti poslovanje s telekomima. No, isto tako bilo je savjetovano telekomima da razmisle o drugim dobavljačima.

Nakon što je SAD u svibnju produljio ranije odredbe o ograničavanju poslovanja s Huaweijem te donio nove zabrane, u Velikoj su Britaniji zaključili kako bi Huawei ipak mogao predstavljati određen sigurnosni rizik.

 

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti