Velika Gorica dobiva optičku infrastrukturu za ultra brzi internet

Projekt vrijedan oko 29 milijuna kuna omogućit će spajanje čak 14.000 kućanstava na ultra brzi Internet, a ujedno će omogućiti transformaciju Velike Gorice u pametni grad.

Martina Čizmić | 28.07.2020. / 17:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Građani Velike Gorice mogli bi uskoro surfati internetom "ultra brzo". Naime, HT je započeo s implementacijom najmodernije optičke infrastrukture na području grada Velika Gorica, što će građanima omogućiti gigabitne brzine i najbolje iskustvo u korištenju telekomunikacijskih usluga.

 

Projekt vrijedan oko 29 milijuna kuna omogućit će spajanje čak 14.000 kućanstava na ultra brzi Internet uz brzine preko 100 Mbit/s, a u budućnosti će te brzine ići i preko 1 Gbit/s. Realizacijom ovog projekta, osim što će građanima biti ponuđena puno bolja i brža internetska veza, unaprijedit će se i korištenje naprednih digitalnih proizvoda i usluga poput e-Građani, e-škole, e-zdravlje, e-parking i ostalih projekata iz domene pametnih gradova, a za čije korištenje su potrebne velike pristupne brzine.

 

Optičke mreže do kućanstava bez sumnje omogućuju najkvalitetniji i najbrži pristup Internetu i sastavni su dio digitalizacije društva, povećanja gospodarske konkurentnosti i kvaliteta života. Jako nam je drago što je Velika Gorica dio naših optičkih ulaganja, što će velikom broju građana omogućiti napredno korisničko iskustvo kroz uživanje u ultra brzoj povezanosti. Hrvatski Telekom ove godine i u izazovnom poslovnom okruženju nastavlja sa svojim investicijskim planovima čemu svjedoči i rekordni, 60-postotni rast u pokrivanju hrvatskih kućanstava optikom koji planiramo realizirati ove godine, izjavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma za tehniku i informacijsku tehnologiju.

 

Suvremena komunikacijska infrastruktura velikih brzina u današnjem vremenu jedan je od najvažnijih preduvjeta gospodarskog razvoja i privlačenja investicija, ali isto tako je važna u i svim drugima sferama društvenih aktivnosti, posebice obrazovanja. U Gradu Velika Gorica zadnjih godina kontinuirano radimo na unapređenju komunikacijske infrastrukture, od izrade plana razvoja širokopojasnog interneta do postavljanja brojnih pristupnih točaka za besplatan bežični pristup internetu. Planirana investicija Hrvatskog Telekoma u optičku infrastrukturu na području Velike Gorice predstavlja do sada najznačajniji razvojni projekt ovog tipa koji je podjednako bitan i za gospodarske subjekte i institucije, kao i za kućanstva, izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti