Velika inovacija: Razvijen jeftin senzor zbog kojeg bi termalne kamere mogle postati standardna oprema u mobitelima

Smartphone uređaji i automobili mogli bi uskoro u sebi imati pod uobičajenom opremom i termalne kamere koje mogu raditii na temperaturama i do 100 stupnjeva Celzija, a sve zahvaljujući novoj i jeftinoj tehnologiji termovizijskih senzora.

Branimir Vorša | 26.07.2021. / 15:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zbog pandemije COVID-19 termovizijski senzori koji mogu otkriti i uslikati promjenu topline na ljudskim tijelima te drugim objektima osvanuli su u termostatskim uređajima na ulazima mnogih zgrada. U tim uvjetima i industrija smartphone uređaja aktivno razmatra ugradnju takvih senzora u kamere te omogući korisnicima praćenje tjelesne temperature u stvarnom vremenu. Korištenje te tehnologije u autonomnim vozilima isto tako bi povećalo sigurnost autonomne vožnje.

Znanstvenici s Korejskog instituta za znanost i tehnologiju (KIST) predvođeni dr. Won Jun Choijem, najavili su da su razvili termovizijski senzor koji prevladava postojeće probleme visoke cijene i ograničenja radnih temperatura. Tim s KIST-a na razvoju je surađivao i s timom znanstvenika s korejskog Sveučilišta Sungkyunkwan (SKKU).

Senzor koji su razvili može normalno funkcionirati na temperaturama i do 100 stupnjeva celzija bez potrebe za posebnim uređajem za njegovo hlađenje, a korejski znanstvenici očekuju i da će biti znatno jeftiniji od već postojećih standardnih senzora trenutno na tržištu.

Da bi se integrirali s komponentama pametnih mobitela i autonomnih vozila, senzori moraju funkcionirati stabilno i bez poteškoća na visokim temperaturama između 85 i 125 stupnjeva Celzija. Da bi klasični termovizijski senzori zadovoljili taj uvjet, potreban je neovisan uređaj za njihovo hlađenje. No čak niti najskuplji i najrazvijeniji uređaji za hlađenje tih senzora ne čine ih prikladnim za rad na temperaturama od 85 ili više stupnjeva Celzija pa se s toga niti ne koriste masovno na navedenim područjima.

Senzor kojeg su razvili korejski znanstvenici koristi tanki film vanadij dioksida (VO2) koji je stabilan na 100 stupnjeva Celzija. Njihov uređaj otkriva i pretvara infracrveno svjetlo koje stvara toplina u električne signale, a upravo to eliminira potrebu za posebnim uređajima za hlađenje senzora, koji podižu cijenu termovizijskih senzora i preko 10 posto te troše velike količine električne energije.

Njihov senzor uspio je otkriti istu količinu infracrvenih signala na 100 stupnjeva Celzija kao i na sobnoj temperaturi. Nadalje, kao rezultat proizvodnje i korištenja infracrvenog upijača koji može upiti koliko je god moguće eksternog infracrvenog svjetla, toplinski signali otkriveni su s triput većom osjetljivošću te pretvoreni u električne signale.

Odaziv uređaja je oko 3 milisekunde na 100 stupnjeva Celzija, što je tri do četiri puta brže od konvencionalnih senzora. Zbog tolike brzine odaziva i osjetljivost tog senzora, on može snimati toplinske fotografije brzinom 100 kadrova u sekundi, što isto tako nadaleko premašuje 30 do 40 kadrova u sekundi konvencionalnih senzora. Upravo to g ai čini zanimljivim kandidatom za korištenje u autonomnim vozilima.

Dr. Choi rekao je kako očekuje da njihov uspjeh ubrza korištenje termovizijskih senzora u vojsci, pametnim mobitelima te industriji autonomnih vozila.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti