Velika prijetnja cijeloj industriji: Zbog hakerskih napada otkazani i odgođeni letovi

'Koristimo najmodernije računalne sustave pa bi ova situacija mogla predstavljati potencijalnu prijetnju i drugim kompanijama u ovoj industriji'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.06.2015. / 09:34

Velika prijetnja cijeloj industriji: Zbog hakerskih napada otkazani i odgođeni letovi

Nakon nedavnog izvještaja jedne američke agencije koja je upozorila kako bi hakeri, koristeći WiFi u zrakoplovima, mogli preuzeti kontrolu nad zrakoplovima u letu, postavlja se pitanje predstavljaju li hakeri stvarnu opasnost za sigurnost zrakoplova i putnika. Nadamo se da će navedeni izvještaj ostati samo u domeni teorije, a jučerašnji slučaj iz Poljske pokazuje koliku opasnost i kakve probleme hakeri mogu izazvati zrakoplovnim kompanijama i putnicima. Naime, hakeri su napali računalni sustav poljske zrakoplovne kompanije LOT nakon čega je ova kompanija otkazala deset međunarodnih i lokalnih letova i odgodila još najmanje dvanaest letova, što je izazvala veliku gužvu na aerodromu u Varšavi i nezadovoljstvo skoro 1,500 ljudi koji su imali karte za otkazane/odgođene letove.

Opasno upozorenje: Na udaru hakera mogli bi se naći i zrakoplovi

Dio putnika, s kojih pet sati odgode, na kraju je ipak krenuo prema svojim destinacijama, dok su se za ostale pobrinuli na aerodromu te su im omogućili smještaj u hotelima. Glasnogovornik LOT-a Adrian Kubicki naglasio je kako u niti jednom trenutku nije bila ugrožena sigurnost zrakoplova koji su tijekom napada bili u zraku te su svi zrakoplovi bez probleme sletjeli na aerodrom u Varšavi. Također, dodao je kako niti jedan drugi aerodrom u Poljskoj nije bio ugrožen ovim napadom, a policija trenutno istražuje ovaj napad. 'Koristimo najmodernije računalne sustave pa bi ova situacija mogla predstavljati potencijalnu prijetnju i drugim kompanijama u ovoj industriji', prenijeli su upozoravajuću izjavu Kubicog na The Guardianu. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti