Velika promjena u Googleovoj strategiji: Stiže Andromeda!

Google priprema novi operativni sustav za računala u kojem će povezati Android s Chrome OS-om i koji će biti namijenjen računalima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.09.2016. / 08:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Googlea su nedavno najavili kako namjeravaju omogućiti korištenje aplikacija namijenjenih Androidu na svojim Chromebook prijenosnim računalima. Chromebookovi su (većinom) jeftina računala koja su bazirana na Googleovom Chrome OS operativnom sustavu i namijenjena su nezahtjevnim korisnicima kojima je potrebno cjenovno pristupačno računalo za surfanje internetom. Ovakva računala, naravno, ne mogu konkurirati računalima s Windowsima i Macovima, no podrška za aplikacije za Android omogućila bi korištenje stotina tisuća aplikacija na njima tako da bi Chromebookovi mogli privući brojne nove korisnike. Prema informacijama koje su objavili na Android Policeu, Google za sljedeću godinu planira povezivanje operativnih sustava za svoja računala i pametne telefone i to u okviru potpuno novog operativnog sustava Andromeda.

Dok se ranije govorilo kako će Chromebookovi dobiti podršku za aplikacije za Android, Andromeda je puno ambiciozniji projekt u sklopu kojeg Googleovci žele implementirati opcije Chrome operativnog sustava s Androidom, a za treći kvartal sljedeće godine planiraju i prvo računalo s novim OS-om. Riječ je o prijenosniku, odnosno hibridu između prijenosnika i tableta kojeg razvijaju pod kodnim imenom Bison, a u prodaji će se vjerojatno pojaviti kao Pixel 3. Ovo računalo bit će 'kulminacija dugogodišnjeg rada Googleovih odjela koji su razvijali Pixel računala te Chrome OS i Android odjela', a njegova početna cijena trebala bi iznositi 799 dolara. Dijagonala ekrana ovog računala iznosit će 12,3 inča, a s obzirom kako je riječ o hibridu moći će se koristiti i kao tablet. Bit će tanak samo 10mm, imat će bateriju koja bi trebala izdržati oko deset sati rada, pokretat će ga Intelovi Intel Core m3 ili Core i5 procesori, a imat će 8, odnosno 16GB RAM-a te prostor za pohranu podataka od samo 32 pa do 128GB. Ostale opcije uključuju USB Type-C priključak, 3,5mm izlaz za slušalice i senzor za otiske prstiju, no dva izvora upoznata sa situacijom u Googleu upozoravaju kako bi se ove specifikacije do konačnog predstavljanja Pixela mogle promijeniti.

Naravno, sve su ove informacije glasine i nisu potvrđene iz Googlea, no na Android Policeu, s obzirom na njihove izvore, kažu kako su 'ekstremno uvjereni' da Google zaista radi na operativnom sustavu Andromeda koji će povezati Android i Chrome OS, a koliko ima istine u ovim glasinama trebali bi saznati tijekom sljedeće godine, vjerojatno u drugoj polovici. Andromeda bi trebala označiti veliku promjenu Googleove strategije vezane uz operativne sustave te se nadamo da u budućnosti od Googlea možemo očekivati uređaje koje ćemo moći koristiti kao i klasična prijenosna računala, ali na kojima ćemo moći pokretati i aplikacije za Androide. 

Izvor: Android Police

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti