Velike pohvale za Appleov gadget: Ovo je revolucija!

Većina analitičara hvali četvrtu generaciju Appleovog sata, posebno opcije za fitness i praćenje rada srca i općenito zdravstvenog stanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2018. / 15:08

Apple Watch Series 4 (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Nakon što se dugo vremena pričalo o Appleovom satu kao o uređaju koji će promijeniti smartwatch tržište, prvi model koji su predstavili nije oduševio niti najveće ljubitelje Applea, a iz ove kompanije nisu htjeli govoriti o broju prodanih primjeraka. Taj prvi model Apple Watcha predstavljen je u rujnu 2014. – četiri godine poslije, naslovi i komentari koje u tehnološkim medijima možemo pročitati potpuno su drugačiji te se i novinari i analitičari slažu kako je kompanija s orijentacijom na fitness i pogotovo zdravlje krenula u pravom smjeru.

Nakon srijede i predstavljanja četvrte generacije sata, novinari ZDneta kažu kako je Apple, zahvaljujući četvrtoj generaciji svog smartwatcha, napokon izašao iz sjene Stevea Jobsa jer je ovo fantastičan uređaj koji je u potpunosti razvijen nakon njegove smrti. Također, analitičar Gregory Pons za ovaj je uređaj rekao kako nije riječ samo o evoluciji, već je "Apple Watch Series 4 vjerojatno revolucija jer nije namijenjen samo geekovima, već i ljudima iznad 45 godina koji se brinu o svom zdravlju".

Zahvaljujući ovom uređaju moći će se napraviti EKG u roku od 30 sekundi (no, ova mogućnost nije dostupna odmah, niti na svim tržištima), sat prati rad srca i upozorava korisnike na potencijalne probleme te čak može prepoznati padove i aktivirati SOS poziv.

Zbog svega navedenog Apple Watch puno je više od sata, to je medicinski uređaj, a njegov utjecaj neće osjetiti samo konkurentske tehnološke kompanije koje razvijaju vlastite pametne satove, već i legendarna švicarska industrija satova.

Pametni satovi već utječu na "švicarce" te je prodaja satova cijene do 500 dolara posljednjih godina u padu, pri čemu su upravo pametni satovi jedan do najvećih razloga za to, a novi Appleov smartwatch vjerojatno će samo povećati ovaj problem i utjecati na daljnji pad prodaje. S tim se slaže i analitičar BNP Paribasa Luca Solca prema kojem švicarski satovi iz sličnog cjenovnog ranga više ne mogu konkurirati Appleu, a pitanje je može li Cookova kompanija ugroziti i brendove poput Zenitha, Hublota i TAG-Heuera koji su cjenovno ipak u kategoriji iznad Appleovog sata.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti