Veliki broj Androida nema instalirane sve sigurnosne zakrpe

Istraživanje je pokazalo kako dio telefona koji rade na Androidu nema sve sigurnosne zakrpe, iako proizvođači tvrde da je instalirana posljednja verzija softvera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.04.2018. / 15:06

ZTE (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Istraživanje koje su dva sigurnosna stručnjaka tijekom dvije godine provela na više od 1200 pametnih telefona koji rade na Androidu pokazalo je da veliki broj uređaja nije imao sigurnosne zakrpe. No problem nije samo u tome što telefoni nisu bili potpuno sigurni, već i u činjenici što su proizvođači tih uređaja tvrdili kako su svi propusti popravljeni i da je instalirana posljednja verzija softvera.

Sigurnosni stručnjaci iz kompanije Security Research Labs (SRL) testirali su telefone brojnih kompanija te se pokazalo da su neke kompanije puno bolje od drugih kada je sigurnost u pitanju – npr. telefoni Sonyja, Samsunga i Googlea pokazali su se najsigurnijima te je u njihovim uređajima nađen jedan ili niti jedan propust za koji se činilo da je popravljen, a nije bio.

U uređajima Xiaomija, OnePlusa i Nokije zabilježeno je između 1 i 3 "popravljena" propusta, 3 do 4 propusta imaju telefoni Huaweija, HTC-a, Motorole i LG-ja, a 4 ili više propusta koja su prema proizvođačima trebala biti popravljena pronađena su u uređajima ZTE-a i TCL-a.

Iz Googlea su se nedavno pohvalili kako je njihov mobilni operativni sustav Android postao siguran poput iOS-a, a na upite novinara vezane uz ovu situaciju, Scott Roberts koji je zadužen za sigurnost Androida rekao je kako su sigurnosne nadogradnje samo jedan od više stupnjeva zaštite ovog operativnog sustava. Napomenuo je kako je i unutar same platforme ugrađena zaštita poput Google Play Protecta.

Iz ove kompanije također upozoravaju kako dio uređaja koji su u SRL-u testirali nisu bili certificirani Androidi, što znači da se nisu pridržavali Googleovih standarda sigurnosti.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti