Veliki pad kriptotržišta: U 24 sata izbrisana vrijednost od 130 milijardi dolara

Već neko vrijeme u padu su najpoznatije i najveće kriptovalute, a odgovora o tome kada će se pad zaustaviti - nema.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.01.2022. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uz kriptotržište možemo povezati izraze poput volatilnosti i nesigurnost, ali mnogi uz ovo tržište povezuju i brzu zaradu. Npr. tko je u ožujku 2020. godine kupio jedan bitcoin platio ga je nešto više od 5 tisuća dolara, a ako ga je prodao u studenom prošle godine, dobio je više od 67 tisuća dolara. Riječ je o čistom profitu većem od 60 tisuća dolara.

Slika nije dostupna Rusija bi mogla krenuti stopama Kine i zabraniti korištenje i rudarenje kriptovaluta

Naravno, postoji i druga strana medalje. Netko tko je u to vrijeme najvećeg rasta kupio bitcoin za 60-ak tisuća dolara, posljednjih tjedana sa zebnjom prati tržište i gleda kako se njegov novac topi jer za jedan bitcoin sada se može dobiti oko 33 tisuće dolara. Tržište je, dakle, u velikom padu i nitko nema odgovor na to kada će taj pad zaustaviti. Investitori su u strahu - prodati dok su još uvijek u plusu ili sačekati vjerujući da će, kao i do sada, tržište ponovno oživjeti i da će burze krenuti u zeleno.

O kakvom je velikom padu riječ najbolje pokazuju podaci koje je danas objavio CNBC. Prema njima, ukupno tržište kriptovaluta u posljednjih 24 sata izgubilo je na vrijednosti čak 130 milijardi dolara. U minusu su sve veće i poznatije valute - bitcoin bi čak mogao zaroniti ispod 30 tisuća dolara, ether čija je cijena prošlog studenog gotovo dosegla 5 tisuća dolara sada je na 2200 dolara te bi mogao potonuti ispod 2 tisuće dolara.

Ovo crvenilo ne odnosi se samo na kriptoburze, već i na klasične burze na kojima su cijene dionica također neko vrijeme u padu. Cijene dionica tehnoloških kompanija koje su ranije obarale rekorde posljednjih mjesec dana bilježe dvoznamenkasti pad, a kao razlozi navode se, među inim, promjene u monetarnoj politici američkih Federalnih rezervi i povećanje kamata. Sve to utječe i na kriptotržište, no kako su kriptovalute općenito iznimno volatilne, njihov je pad još izraženiji, objasnio je za CNBC tržišni analitičar Vijay Ayyar.

Slika nije dostupna Ovaj kriptokralj javnosti nije toliko poznat, no mogao bi biti bogatiji i od Gatesa i Zuckerberga

Ayyar, kao i neki drugi analitičari s kojima su razgovarali novinari vjeruju kako bi cijena od 30 tisuća dolara za bitcoin mogla predstavljati veliki test cijelog tržišta i ako se neko vrijeme zadrži oko te cifre, smatraju kako bi nakon toga mogao uslijediti rast. Naravno, to su sve nagađanja i teško je, odnosno nemoguće predvidjeti kako će se situacija na kripto, ali i burzovnom tržištu kretati sljedećih dana i tjedna.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti