Veliki sportski skandal: Optuženi su za hakiranje protivnika!

FBI je pokrenuo istragu protiv bejzbolske ekipe St. Louis Cardinals čiji su čelnici navodno neovlašteno pristupili računalima Houston Astrosa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2015. / 11:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kada je prije nekoliko godina jedan od direktora bejzbolske ekipe St. Louis Cardinals Jeff Luhnow prešao u redove konkurentskog kluba Houston Astros, u St. Louisu bili su zabrinuti je li Luhnow momčadi iz Houstona otkrio neke tajne informacije vezane uz poslovanje bivšeg kluba. Zbog toga su odlučili provesti privatnu istragu vezanu uz Luhnowa pa su prvo proučili sve lozinke koje su on i članovi ekipe koju je zaposlio u Houstonu koristili dok je radio u St. Louisu. Prema informacijama objavljenim u američkim medijima, čini se da on nije bio previše maštovit niti oprezan te je iste lozinke koristio i na računalima Houstona te su (navodno) iz St. Louisa iskoristili te lozinke za pristup računalima Houston Astrosa. Zbog toga su sada pod istragom FBI-a koji istražuju ovaj slučaj hakiranja – iako se čini da nije došlo do klasičnog hakiranja, oni bi na kraju mogli biti optuženi za neovlašteni pristup računalnom sustavu protivničke ekipe. Nije poznato jesu li na njihovim računalima pronašli ikakve podatke povezane s Luhnowom, no zato su mogli pristupiti brojnim povjerljivim informacijama vezanim uz skauting igrača, statistiku i odluke vezane uz razmjene igrača.

Sigurnosni stručnjaci godinama upozoravaju privatne korisnike i kompanije na važnost složenih lozinki (više slova, brojeva i znakova) te pogotovo na činjenicu kako se iste lozinke ne smiju koristiti na različitim servisima – s obzirom na broj servisa koje svakodnevno koristimo, teško je za svaki servis pamtiti istu lozinku tako da se često koriste iste lozinke za pristup Gmailu, Twitteru, Facebooku, Dropboxu itd. U tom slučaju, ako se hakeri dokopaju lozinke za jedan servis, oni lako mogu pristupiti brojnim drugim servisima, mailovima, društvenim mrežama i slično, a čini se da se upravo to dogodilo neopreznom Luhnowu koji je iste lozinke koristio u St. Louisu i Houstonu. Bit će zanimljivo pratiti rasplet ovog slučaja i, ako se ove optužbe zaista pokažu istinitima, kako će Cardinalsi biti kažnjeni – od suda, ali i od MLB-a. Inače, St. Louis jedna je od najuspješnijih ekipa u povijesti američke profesionalne bejzbolske lige koja je do sada osvojila jedanaest naslova.

Izvor: Washington Post

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti