Veliki uspjeh Đikićeva tima znanstvenika: "Pronašli smo slabu točku i potencijalnu Ahilovu petu koronavirusa"

Znantveni tim Ivana Đikića možda je pronašao Ahilovu petu novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 06.05.2020. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika s njemačkog Instituta za biokemiju (IBC2) na čelu s hrvatskim uglednim znanstvenikom Ivanom Đikićem otkrio je potencijalnu slabu točku virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19.

U objavi na stranicama navedenog instituta piše da je tim znanstvenika s tog instituta u suradnji s drugim timovima, identificirao proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, kao ključan virusni enzim i potencijalnu slabu točku tog virusa, koja bi mogla u konačnici biti i njegova Ahilova peta.

PLpro je potreban za obradu virusnih polipeptida i stvaranje novih virusnih čestica unutar ljudskih stanica. Povrh toga, SARS-CoV-2 koristi taj enzim za prigušivanje antivirusne imunološke reakcije, što pomaže tom virusu u oblikovanju imunološkog sustava zaraženog domaćina, sebi u korist.

Pomoću toga novi koronavirus može se lagano razmnožavati i širiti dalje po organizmu čovjeka.

Đikićev tim pokazao je da se farmaceutskim ciljanjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom (GRL-0617) uspješno blokira širenje virusa i povećava antivirusni imunitet u čovjekovim epitelijalnim stanicama, koje su primarna točka ulaska virusa u tijelo.

Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na 'dvostrukom udarcu' targetiranjem PLpro-a: zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sustava u isto vrijeme, pojašnjava direktor IBC2, Ivan Đikić.

Đikić je zahvalio svojem timu na velikom postignuću u jako kratkom vremenu te Institutu za medicinsku virologiju kojem je na čelu Sandra Ciesek.

Kako bismo došli do ovog dubokog uvida, kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje na našem Institutu. Izuzetno sam zahvalan timu koji je postigao puno u vrlo kratkom periodu. Naša istraživačka suradnja s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bila je kritična u pokazivanju kako inhibicija PLpro-a zaustavlja virus, naglasio Đikić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti