Kada je krenuo s projektom "uradi sam " retro igraće konzole MAKERbuino, karlovački maturant Albert Gajšak nadao se skupiti 10 tisuća dolara, no potražnja za njegovim uređajem nadmašila je i najoptimističnija očekivanja te je prikupio više od 100 tisuća dolara. Gajšek kaže kako je MAKERbuino edukacijski uređaj koji je napravljen kao igraća konzola te se nada kako će s njim svoju strast prema elektronici, robotici i računalima prenijeti i na druge ljude, pogotovo na mlade.

Cijena ovog uređaja, odnosno seta za sastavljanje uređaja (jer je ovaj uređaj nakon kupovine potrebno prvo sastaviti) slična je cijeni prosječnih video igara i iznosi 35 dolara, a osim zabave i igranja, MAKERbuino ljude će motivirati na istraživanje i razvoj nečeg novog. Konzola se može napraviti prateći upute objavljene na internetu, a osim već dostupnih igara, njeni vlasnici moći će nove igre downloadati ili sami programirati. Više od 1500 ljudi diljem svijeta (uključujući, naravno, i Hrvate) podržalo je MAKERbuino i Gajšeka, a prvi paketi s komponentama za sastavljanje MAKERbuina, prema informacijama s Kickstartera, na adrese kupaca trebali bi stići već sljedećeg mjeseca.

Umjesto novog Call of Dutyja ili neke druge igre, za sličnu cijenu roditelji bi djeci (proizvod je namijenjen osobama starijim od 11 godina) mogli kupiti upravo ovu konzolu s hrvatskim potpisom i, osim zabave i igranja, uvesti ih u STEM svijet i zainteresirati ih za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Više o projektu pogledajte na Kickstarteru, a nakon ovog velikog uspjeha s nestrpljenjem iščekujemo informacije o novim projektima ovog maturanta.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju