Veliko otkriće meksičkih arheologa: Tijekom gradnje željeznice pronašli su drevnu grobnicu

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tijekom arheoloških radova koji se izvode usporedo s izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke željeznice.

Hina | 26.09.2023. / 08:52

Izgradnja željeznice Maya Train (Foto: Afp)

Meksički arheolozi iskopali su bogato ukrašene ostatke ljudskog kostura u grobnici koja bi mogla biti starija od tisuću godina, u području u kojemu radnici dovršavaju izgradnju velikog projekta turističke željeznice, objavio je u ponedjeljak nacionalni institut za antikvitete INAH.

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tijekom arheoloških radova koji se izvode usporedo s izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke željeznice. Cilj je projekta privući turiste na mnoga drevna nalazišta Maja u južnom Meksiku, kao i na obližnja odmarališta poput Cancuna i Tuluma.

Palestinski aarheolog Fadel Al-Otol, arhiva Arheolozi u Gazi otkrili još četiri grobnice stare 2000 godina

Željeznički projekt Maya Train glavni je prioritet gospodarskog razvoja predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Najnovije otkriće grobnice dogodilo se tijekom radova na izgradnji hotela u blizini glavnih majanskih ruševina Palenquea u državi Chiapasu, gdje su bila neka od najvećih i najsofisticiranijih urbanih središta drevne civilizacije.

Kosturni ostaci pronađeni su u kamenom kovčegu oko 2 kilometra od središta grada, gdje se nalaze visoki hramovi i kompleks palače. Vjerojatno je na tom mjestu bio pokopan elitni stanovnik grada poznatog među drevnim Majama kao Lakamha, što na majanskom znači 'velika voda'.

U kovčegu su bile i tri keramičke posude, ukrasi za uši i par perlica od zelenog kamena.

INAH navodi da je osoba bila pokopana licem prema gore, glavom okrenutom prema sjeveru, te dodaje da su potrebni daljnji testovi za određivanje točne dobi i drugih obilježja.

Znanstvenici drevnim Majama pripisuju velika postignuća u umjetnosti, arhitekturi, astronomiji i pisanju.

Arheološko iskopavanje drvene konstrukcije u Zambiji Nevjerojatno otkriće: Arheolozi iskopali najstariju drvenu strukturu ikad otkrivenu

Grad Palenque svoj je vrhunac doživio u 7. stoljeću, ali je napušten već krajem 8. stoljeća.

Od 1987. nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti