Veselje za korisnike: Jeftiniji pozivi i SMS-ovi prema EU-u, ali uz jednu iznimku

Svi hrvatski operatori moraju prilagoditi cijene svojih poziva i SMS-ova prema ograničenju na razini EU-a, ali korisnicima mogu ponuditi i alternativne tarife.

Martina Čizmić | 10.05.2019. / 13:52

Međunarodni poziv (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) razveselila je mnoge informacijom kako će od srijede, 15. svibnja 2019., slanje SMS-ova i pozivi iz Hrvatske prema bilo kojem broju iz neke od zemalja EU-a biti jeftiniji.

Kako naglašavaju iz HAKOM-a, svi hrvatski operatori moraju prilagoditi cijene svojih poziva i SMS-ova prema ograničenju na razini EU-a, bez obzira na to radi li se o fiksnim ili mobilnim uslugama.

No postoji jedna "kvaka". Ograničenje cijena odnosi se isključivo na privatne korisnike. Tako svi oni koji koriste službene telefone na području EU-a neće osjetiti ovo pojeftinjenje. Također, kad su korisnici u roamingu, ne primjenjuju se ove cijene.

Iz HAKOM-a ističu kako će cijena za SMS poslan prema broju iz neke od zemalja EU-a iznositi 0,55 kuna, dok će cijena poziva iznositi 1,76 kuna po minuti.

Operatorima je dopušteno ponuditi alternativne tarife u kojima su cijene veće od reguliranih cijena, ali korisnici moraju izričito zatražiti prelazak na tu tarifu prije primjene, odnosno ostanak na alternativnoj tarifi koja je skuplja od novih cijena. No o tome ih operatori moraju posebno obavijestiti.

Uredba se odnosi na sve države članice EU-a, uključujući najudaljenije regije, koje su dio jedinstvenog tržišta EU-a, dodaju iz HAKOM-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti