Živimo u vremenu u kojem je Internet glavi medij po kojem kolaju informacije, a odavno je poznato kako je najbolji način da se informacije prenesu na jasan, interaktivan i zabavan način upravo video te ne čude predviđanja da će video do 2018. godine biti odgovoran za vise od 84% ukupnog prometa na Internetu.

Vibby.com je domaći projekt koji upravo tu vrstu virtualne komunikacije želi podići na višu razinu - radi se o mladom domaćem startupu koji vam omogućuje da na jednostavan način iz bilo kojeg videa s YouTubea izdvojite i podijelite najzanimljivije dijelove.

Princip je jednostavan: uzmite bilo koji video s YouTubea (bez obzira tko ga je uploadao!), odaberite dijelove klipa koji su vam najzanimljiviji, ostavite pokoji komentar i nakon toga svoj "remix" podijelite na društvenim mrežama putem linka ili koda. Vaša publika ima priliku na jednostavan način ostaviti svoj komentar na svaki dio videa, a vi dobivate mogućnost naknadnog uređivanja i interakcije u komentarima.

 

 

Pokretači projekta upoznali su se u New Yorku, gdje se i nalazi pola ekipe, dok je druga polovica kod nas u Zagrebu, a radi se redom o dečkima koji su se do sada ispraksirali i u tvrtkama poput Googlea, Facebooka i Twittera. Jedan od suosnivača je Ivo Sluganović, bivši FER-ovac koji je iskustvo skupljao na praksama u Facebooku i Googleu, a njegovo iskustvo rada mogli ste pročitati u našem intervjuu. Ivo nosi titulu CTO-a u timu, a za svoj startup kaže kako se radi o servisu koji je "korak prema boljem razumijevanju i korištenju online videa."

Vibby dugoročno ima za cilj korisnicima omogućiti odabir i pregled inteligentno skraćene verzije te pretraživanje pojedinih dijelova videa, dok se proizvod trenutno najviše koristi za kreiranje trailera dužih videa, dijeljenje edukacijskih sadržaja zajedno s bilješkama i indeksom sadržaja te za zezanciju među prijateljima. Krećući se u tom smjeru, korisnicima trenutno omogućuju tjedni pregled najzanimljivijih videa na platformi na koji se mozete pretplatiti putem maila.

Kako stvar u praksi funkcionira najbolje možete shvatiti na ovom primjeru, a u jednostavnost korištenja njihovog servisa uvjerili smo se sami i napravili sažetak jedne od naših recenzija.

 

Sve u svemu, radi se o vrlo zanimljivom servisu koji bi ubrzo mogao zaraziti ekipu na društvenim mrežama i tako promijeniti način na koji "šeramo" videe. Ako imate potrebu za dijeljenjem videa ili umetanjem istih na svoju stranicu, svakako isprobajte!