VIDEO Dali biljci mačetu "u ruke", a ona pokazala da nije baš tako miroljubiva kao što izgleda

Koliko je pametno dati biljkama hladno oružje "u ruke", pa makar one bile i robotske, teško je odgovoriti.

Martina Čizmić | 04.10.2022. / 13:27

Biljna mačeta (Foto: Vimeo/David Bowen/Screenshot)

Biljke se, općenito, ne smatraju agresivnima. Da, postoje neke biljke koje se agresivno šire ili parazitskim načinom života ubijaju drugu biljku domaćina, ali većinom nisu opasne.

No, što kad bismo biljci omogućili da kontrolira robotsku ruku koja drži mačetu?

Upravo je to pokušao otkriti robotski umjetnik David Bowen. On je osmislio i izgradio instalaciju koju je nazvao "Biljna mačeta". Kako navodi na svojoj internetskoj stranici, biljka je zapravo mozak koji upravlja mačetom pomoću robotske ruke te određuje hoće li ona sjeći, ubadati ili samo prijetiti.

Nikeov robot Nike predstavio robota koji udahnjuje nov život starim tenisicama

Na biljku je priključio elektrode koje električne impulse vode od biljke do mikrokontrolera. Potom prilagođeni softver te signale pretvara u pokrete robotske ruke u stvarnom vremenu.

Na taj način pokreti mačete određeni su na temelju signala koji dolaze od biljke, pojašnjava Bowen.

Smijeh, ilustracija Nije šala: Japanski znanstvenici uče robota smislu za humor

U videu koji je objavio na svojoj stranici pokazao je kako cijela stvar zapravo funkcionira. No, ono što se može primijetiti je da u tim pokretima nema nekog smisla, već više podsjećaju na nasumično kretanje.

Koliko je pametno dati biljkama hladno oružje "u ruke", pa makar one bile i robotske, teško je odgovoriti. Iako Bowenov projekt ne pokazuje neku opasnost za čovječanstvo, s obzirom na sve druge znanstvenike u svijetu koji se bave genetskim inženjeringom u biljnom svijetu, ne bismo se iznenadili da u budućnosti kukuruz bude naoružan mačetama ne bi li spriječio štetočine da ulaze u polje. Ili nešto jednako uznemiravajuće poput borbi biljaka hladnim oružjem. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti