Nike predstavio robota koji udahnjuje nov život starim tenisicama

Robot je trenutačno dostupan samo u jednoj trgovini u Londonu, a njegovo je korištenje besplatno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2022. / 09:37

Nikeov robot (Foto: Nike)

Nike ima odlične vijesti za sve ljubitelje i kolekcionare njihovih tenisica. Testiraju robota za čišćenje i popravak krpanje tenisica koji će udahnuti novi život i sjaj u iznošene modele kojih bi se vlasnici možda riješili. Sustav za popravak i čišćenje koristi naprednu robotiku, tehnologiju za čišćenje na bazi vode te zakrpe od recikliranog poliestera za ispucale dijelove tenisica.

Smijeh, ilustracija Nije šala: Japanski znanstvenici uče robota smislu za humor

Proces je sljedeći - prvo je potrebno postaviti tenisicu u stroj koji će napraviti njen 3D model kako bi se pronašla mjesta kojima je potrebno čišćenje i zakrpe, a vlasnici tenisica sami mogu odabrati kakve zakrpe žele postaviti na svoju obuću. Kada je taj proces finaliziran, Nikeov zaposlenik dodat će nove vezice i uloške napravljene od recikliranih materijala i tenisica će biti kao nova.

Nikeov robot (Foto: Nike)

Cijeli postupak traje oko 45 minuta, no ograničen je samo na nekoliko modela tenisica - Air Force 1, Air Jordan 1, Space Hippie 01 i Nike Dunks, a s vremenom možemo očekivati kako će broj modela koji će biti kompatibilni s robotom povećavati. Sam robot nazvan je B.I.L.L. (Bot Initiated Longevity Lab), a tijekom ovog mjeseca bit će dostupan u Nikeovoj trgovini u Londonu, gdje će se tenisice moći očistiti i zakrpati besplatno.

Kada taj pilot-projekt završi, Nike će analizirati prikupljene podatke i na temelju zadovoljstva korisnika donijeti odluku o daljnjem korištenju ovog robota, odnosno možda će se odlučiti na druge modele u kojima naglasak stavljaju na održivosti.

Xiaomi CyberDog Xiaomijev CyberDog predstavio liniju pametnih uređaja za kućne ljubimce

Nije teško zaključiti kako bi ovakvi roboti u budućnosti mogli biti iznimno popularni među ljubiteljima Nikeovih tenisica. Kako top-modeli i brendirane verzije tenisica nisu jeftine, svima je u interesu da ih mogu nositi što dulje, a da pri tome izgledaju što ljepše i čišće.

Izvor: Nike
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti