VIDEO Hobist s YouTubea tvrdi da je napravio ionski motor iduće generacije

Ako hobisti s YouTUbea mogu ostvariti zapanjujuće rezultate u dizajnu i proizvodnji naprednih tehnologija, što tek onda mogu pravi sturčnjaci?

Branimir Vorša | 23.09.2022. / 16:00

Ionski potisnik
Ionski potisnik (Foto: Plasma Channel/Youtube)

Jutjuber Jay Bowles, koji stoji iza kanala Plasma Channel, dizajnirao je i napravio potisnik za koji tvrdi da je ionski potisnik iduće genercije.

Njegov ionski potisnik koji ne samo da izgleda nevjerojatno u mraku, već proizvodi i priličnu količinu potiska.

Ipak, ionski potisnici nisu u istoj ligi poput kanalskog mlaznih motora kada je u pitanju proizvodnja velike količine potiska, ali imaju nekoliko prednosti koje Bowles pokazuje u videu.

Prva prednost je njihova jednostavnost. Ionski potisnik koji je napravio Bowles u osnovi je samo hrpa žica unutar okvira. Uz to tu su i određeni strujni krugovimi potrebni za omogućavanje iznimno visokih napona potrebnih za rad ionskog potisnika. Ta jednostavnost ih čini još privlačnijim jer zapravo uopće nemaju pokretne dijelove, kao što ih ima mlazni motor.

Unatoč tome što izgledaju stvarno cool u mraku, loša strana ovih uređaja je da je njihov omjer potiska i težine prilično loš. To nije toliki problem na satelitu koji lebdi u svemirskom vakuumu, što je i najčešća primjena ionskih potisnika, ali nije praktično za primjerice zrakoplov, koji je podložan otporu vjetra i gravitaciji.

Bowlesov uređaj proizvodi naime samo 22 grama potiska unatoč tome što sam uređaj teži oko 490 grama. To također ne uključuje njegovo glomazno napajanje.

Inzistira na tome da se može učiniti lakšim jer je njegova početna oprema napravljena od debelih dijelova akrila. Čak i ako se težina prepolovi, kako on kaže da je moguće, učinkovitost i dalje ne bi bila velika. Drugim riječim, bilo kakva letjelica koja koristi tu tehnologiju morala bi imati omjer potiska i težine bolji od 1:1.

Ali 22 grama potiska ipak je obećavajuće. Jednostavnost ionskih potisnika čini ih dovoljno privlačnima da vide priličnu količinu razvoja za upotrebu u malim zrakoplovima. Još 2018. MIT je razvio radni model aviona pokretan ionskim potiskom. Mogao je letjeti samo u zatvorenom prostoru i to nevjerojatno sporo, ali privlačnost zrakoplova bez pokretnih dijelova je ogromna.

Ako talentirani hobisti poput Bowlesa mogu dobiti razumnu razinu rezultata u toj tehnologiji, onda nema sumnje da znanstvenici mogu i rade još veće korake naprijed.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti