VIDEO Kinezi postigli nemoguće i napravili WC školjku za koju se baš ništa ne može zalijepiti

Uvodeći revoluciju u higijenu i očuvanje vode, vrhunska 3D ispisana WC školjka prkosi prianjanju materijala za njezinu površinu i obećaje transformaciju načina ispiranja.

Branimir Vorša | 22.08.2023. / 13:00

3D isprintana WC školjka
3D isprintana WC školjka (Foto: New Scientist/Youtube)

Kineski znanstvenici predstavili su inovativnu 3D isprintanu WC školjku koja se može pohvaliti izuzetno skliskom površinom, a ostaje otporna na prianjanje materijala čak i nakon teške upotrebe. To postignuće kineskih znanstvenika obećava znatno smanjenje potrošnje vode prilikom ispiranja WC školjke.

Prevladavajući problem s raznim skliskim WC površinama, poput onih s teflonskim premazom, leži u njihovoj dugotrajnosti. Stalna uporaba dovodi do smanjenja njihove skliskosti, što zahtijeva česte zamjene.

Yike Li i njegovi kolege s kineskog Sveučilišta za znanost i tehnologiju Huazhong u Wuhanu, ostvarili su ključni razvoj na tom polju. Koristeći 3D ispis, pedantno su izradili smanjeni model WC školjke, približno jedne desetine veličine one standardne. Njihov model pomno je izrađen fuzijom plastičnih i hidrofobnih zrnaca pijeska pomoću laserske tehnologije. Nadopunjujući to, vješto je nanesen sloj silikonskog ulja koje prodire ispod površine, zahvaljujući jedinstvenom sastavu materijala.

Zlostavljanje brusnim papirom? Nije problem...

Različite tvari, uključujući mutnu vodu, mlijeko, jogurt, med, gel s dodatkom škroba i sintetički izmet, rigorozno su uvedene kako bi se pomno ispitala površina WC školjke. Zapanjujuće, niti jedna od ovih tvari nije pokazala sposobnost prianjanja. Čak i nakon više od 1000 puta brušenja brusnim papirom, svojstvena skliskost WC školjke ostala je nepromijenjena, što je vrlo impresivan rezultat. Li je objasnio da je ova dugotrajna skliskost izravna posljedica ulja za podmazivanje koje se nalazi ispod erodirane površine.

Taj inovativni koncept puno obećava, osobito u okruženjima s velikim prometom poput vlakova i javnih zahoda. Li ističe da bi posljedično smanjenje volumena ispiranja, ne samo uštedjelo vodu tijekom transporta do pogona za obradu, već bi također dovelo do uštede troškova povezanih s transportom. Unatoč tome, prije široke primjene, metodologija zahtijeva doradu kako bi se prilagodila zahodima pune veličine i povećala isplativost samog izuma.

Unatoč potencijalnim prednostima, ugradnja laserskih proizvodnih tehnika u konvencionalne procese proizvodnje toaleta mogla bi predstavljati inherentne izazove. William Wong, stručnjak sa Sveučilišta Aalto u Finskoj, priznao je ovu potencijalnu prepreku.

Usprkos tome, smatram da ako je motivacija dovoljno jaka, to bi umjesto toga mogla izvesti start-up tvrtka, koja često ima tendenciju fleksibilnosti u redizajniranju svojih opskrbnih lanaca, zaključio je Wong.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti