VIDEO Kinezi se hvale svojim najnovijim oružjem kojem se baš ne bismo htjeli naći na putu

Robotski psi naoružani jurišnim puškama i spremni za borbeno djelovanje sada su stvarnost.

Branimir Vorša | 29.05.2024. / 09:59

Kineski robotski vojni pas
Kineski robotski vojni pas (Foto: CCTV/Youtube)

Kina je nedavno otkrila svoje napredne pse robote, opremljene jurišnim puškama, pokazujući svoj novi vojni napredak. Ti roboti na daljinsko upravljanje predstavljeni su tijekom zajedničke vojne vježbe s Kambodžom ranije tijekom svibnja.

U videu kineske državne televizijske kuće CCTV prikazani su robotski psi kako rade neovisno dva do četiri sata. Mogu se kretati naprijed i nazad, leći i skakati. Video je pokazao njihovu sposobnost planiranja ruta, približavanja ciljevima i izbjegavanja prepreka. Jedan robot, opremljen i jurišnom puškom, prikazan je kako gađa ciljeve.

Chen Wei, kineski vojnik, rekao je za CCTV da će robotski psi "služiti kao novi članovi u urbanim borbenim operacijama" i da mogu zamijeniti ljudske vojnike u identificiranju i gađanju ciljeva. Portal Axios piše kako se čini da te robote proizvodi kineski proizvođač Unitree, a njihove cijene se kreću od 2.800 do 100.000 dolara.

To nije prvi slučaj da Kina izlaže naoružane pse robote. Godine 2022. Kina je isto tako predstavila robotskog psa naoružanog jurišnom puškom i kojeg se može prenositi dronom, što ukazuje na stalni napredak u robotskoj vojnoj tehnologiji. Iste godine jedan se ruski poduzetnik pohvalio kineskim robotskim psom kojeg je naoružao oružjem ruskih specijalnih postrojbi PP-19 Vityaz.

Kineski vojni kapaciteti u stalnom su porastu, što dokazuju i nedavne velike vježbe oko Tajvana. Te vježbe, provedene tijekom dva dana, imale su za cilj testirati kineske jurišne sposobnosti. Wang Huning, četvrti čelnik Komunističke partije Kine, izjavio je na tajvanskom političkom sastanku u veljači da se Kina planira "odlučno boriti" protiv bilo kakvog znaka neovisnosti Tajvana 2024., kako je prenio Reuters.

Bloomberg je u ožujku izvijestio da se predviđa da će kineska vojna potrošnja ove godine porasti na 231 milijardu dolara, što predstavlja najveće povećanje u pet godina.

Vojske diljem svijeta isto tako integriraju pametne strojeve. Živuće borce postupno će početi zamjenjivati ​​njihova robotska 'braća' koja mogu djelovati brže, točnije i selektivnije od ljudi, izjavio je svojevremeno Vitalij Davidov, zamjenik direktora ruske Zaklade za napredna istraživanja. Taj trend je također vidljiv u američkoj vojsci, koja zapošljava "nenaoružane" robote iz Boston Dynamicsa za inspekcije opasnog okoliša, misije spašavanja i logističke operacije.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti