VIDEO: Očaravajući video golemog reflektirajućeg jezera s mjeseca Io koje ne sadrži ni kap vode

Jezero Loki Patera je dugo intrigiralo astronome zahvaljujući svojoj izuzetno reflektirajućoj površini.

Martina Čizmić | 26.04.2024. / 09:04

Ilustracija jezera Loki Patera na mjesecu Io (Foto: NASA/JPL)

Zahvaljujući svemirskoj letjelici Juno, svijet već godinama dobiva podatke o Jupiteru i njegovim mjesecima. Među gomilom znanstvenih podataka, nalaze se i podaci o tome kako izgleda površina Jupitera i njegovih mjeseca. 

Upravo su te podatke iskoristili u NASA-i i počastili nas animacijom koja prikazuje površinu Jupiterovog mjeseca Io. 

Generirani isječak, koji je objavio Jet Propulsion Lab, nije stvarna snimka snimljena svemirskom letjelicom. Ipak je to prekrasan prikaz pogleda koji bi netko mogao imati da stoji na obalama mjesečeveg jezera ispunjenog magmom i prošaranog otocima. Radi se o jezeru Loki Patere dugom čak 200 kilometara.

Iako je okolina impresivna, daleko je od destinacije za odmor kakve poznajemo na Zemlji. Prosječna temperatura na površini Mjeseca iznosi -94 stupnja Celzijusa , dok njegovi brojni vulkani mogu doseći temperaturu od gotovo 1650 stupnjeva Celzijusa.

Io kruži oko Jupitera na udaljenosti od samo 350 000 kilometara iznad planetovih vrhova oblaka — što je malo dalje od udaljenosti između Mjeseca i Zemlje.

Međutim, Jupiterov promjer je otprilike 11 puta veći od Zemljinog, što znači da se plinoviti div nazire u pozadini ako netko stoji na rubu jezera Loki Patera, kao što se vidi u NASA-inom najnovijem videu.

Io je jednostavno prepun vulkana, a nekoliko smo ih uhvatili na djelu, rekao je glavni istraživač Junoa Scott Bolton tijekom konferencije za novinare

Jezero Loki Patera je dugo intrigiralo astronome zahvaljujući svojoj izuzetno reflektirajućoj površini. Ali za razliku od vodenih tijela na Zemlji, njegova svjetlucava priroda je zbog potpuno drugačijih svojstava.

Postoje nevjerojatni detalji koji pokazuju ove lude otoke ugrađene usred potencijalno magmatskog jezera obrubljenog vrućom lavom, dodao je Bolton. Spekularni odraz jezera koji su naši instrumenti zabilježili sugerira da su dijelovi Iove površine glatki poput stakla, podsjećajući na vulkanski stvoreno opsidijansko staklo na Zemlji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti