VIDEO Ovaj robot može skočiti na zgradu od deset katova, a njegovi tvorci kažu da bi njegove sposobnosti na Mjesecu bile još više zapanjujuće

Čudesan novi skačući robot oborio je sve rekorde nakon što je tijekom testiranja uspio skočiti na razinu visine prosječne zgrade od deset katova.

Branimir Vorša | 28.04.2022. / 12:45

SKačući robot
SKačući robot (Foto: New Scientist/Youtube)

Američki znanstvenici predstavili su nevjerojatnog robota koji može skočiti više od 100 puta svoje visine. Unatoč tome što je visok samo 30 centimetara i težak tek 30 grama, robot je sposoban skočiti 33 metra u zrak, što je ekvivalent visine zgrade od deset katova.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji su razvili tog robota, vjeruju da bi se on jednog dana mogao koristiti i na Mjesecu.

S obzirom da je površinska gravitacija slabija na površini Mjeseca, robot bi potencijalno mogao prijeći udaljenosti od oko 500 metara u jednom skoku, ističe tim koji ga je napravio.


Štakor Ma kakvi robotski psi: Kinezi razvili robotskog štakora i nadaju se da će ga se koristiti u misijama potrage i spašavanja

Znanstvenici su desetljećima uzimali inspiraciju od životinja u razvoju robota koji može skakati. Međutim, visina skakanja životinja ograničena je njihovim mišićima, pa su se ovaj put umjesto toga znanstvenici odlučili za umjetno napravljen uređaj.

Visina skoka biološkog skakača ograničena je radom koji njegov linearni motor (mišić) može proizvesti u jednom potezu. Suprotno tome, visina skoka projektirane naprave može biti daleko veća, jer njezin začepljeni ili rotacijski motor može 'umnožiti rad' tijekom ponovljenih poteza ili rotacija, objasnili su znanstvenici u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Njihov robot skakač tako koristi rotacijski motor za umnožavanje rada, uz posebno odabrane opruge i gumene trake koje sustavu omogućuju pohranjivanje energije.

Tijekom testova, robot je uspio skočiti navedenih 33 metra u visinu.

Prema našim saznanjima to je daleko više od prijašnjih projektiranih skakača i više od najboljih bioloških skakača, ističu američki znanstvenici.

Vjeruju da bi robot mogao imati nekoliko važnih primjena, kako na Zemlji, tako i izvan nje.

Na Zemlji, skačući roboti mogli bi prevladati prepreke kojima su se prije kretali samo leteći roboti kako bi prikupili slike tla ispod, pojašnjava se u navedenoj studiji.

Koncept Teslinog robota Optimusa Sjećate se ovog Teslinog robota? Musk je otkrio kad će krenuti njegova proizvodnja i kolika bi mu mogla biti cijena

U međuvremenu, na Mjesecu bi takvi roboti mogli iskoristiti slabiju površinsku gravitaciju za preskakanje golemih visina i udaljenosti tijekom istraživačkih misija.

Skokovi predstavljenog robota bili bi još veći: 125 metara u visinu i pola kilometra u dalj, u jednom skoku, naglašavaju znanstvenici.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti