VIDEO Pogledajte apsolutno spektakularnu NASA-inu snimku solarne erupcije snimljenu izbliza

NASA-ina solarna sonda Parker napravila je zapanjujuće snimke jedne od najsnažnijih solarnih erupcija, nudeći vitalne uvide u izbacivanje koronalne mase i druge solarne fenomene.

Branimir Vorša | 20.09.2023. / 11:43

Solarna sonda Parker
Solarna sonda Parker (Foto: Afp)

U spektakularnom preletu pored Sunca, NASA-ina solarna sonda Parker uspješno je snimila pogled izbliza na masivnu solarnu erupciju. Znanstvenici iz Laboratorija za primijenjenu fiziku Johns Hopkins (APL) objavili su nevjerojatan video koji bilježi snažno izbacivanje koronalne mase (CME) koje se dogodilo prošle godine.

Slika nije dostupna Na površini Sunca pojavile se nakupine pjega koje mogu progutati cijelu Zemlju, a NASA-in stručnjak upozorava da još nismo vidjeli najgore

CME su eksplozivni događaji supervruće plazme koja izbija iz Sunčeve atmosfere i koja može uzrokovati nestanak radijskih signala i druge poremećaje na Zemlji. NASA je primijetila da je CME na koji je naišla sonda Parker, ujedno bio jedan od najsnažnijih CME-a ikada zabilježenih.

Najbrža svemirska letjelica

Sonda Parker, posebno dizajnirana za istraživanje Sunca, ističe se kao najbrža svemirska letjelica u povijesti i može se približiti Sunčevoj površini unutar 6,4 milijuna kilometara te preživjeti ekstremne uvjete takvog preleta. Jedinstvene mogućnosti sonde omogućile su joj ne samo da izdrži CME, već i da snimi cijeli taj spektakularni događaj.

CME-ovi mogu izbaciti magnetska polja i pokrenuti milijarde tona plazme velikim brzinama, u rasponu od 97 do 4667 kilometara u sekundi. U slučaju CME-a promatranog u rujnu 2022. godine, čestice su ubrzavale brzinom do 1352 kilometra u sekundi. Ti vrijedni podaci pomažu znanstvenicima da steknu dublje razumijevanje sila koje stoje iza CME-a i ubrzanja čestica.

Namjerno dizajnirana za ekstremne uvjete blizu Sunca

Jim Kinnison, inženjer sustava misije Parker Solar u APL-u, naglasio je da je sonda namjerno dizajnirana da izdrži visoke temperature Sunca. S prilagođenim toplinskim štitom i autonomnim sustavom za zaštitu od Sunčevih emisija, sonda Parker uspješno je otkrila CME kada je bila otprilike 9,12 milijuna kilometara od Sunčeve površine. Nakon toga, sonda je pratila udarni val CME-a gotovo dva dana, izašavši neoštećena iz tog susreta.

Slika nije dostupna Ozbiljno upozorenje znanstvenika: Svijet nije spreman na “internetsku apokalipsu”

Tijekom istog CME događaja, NASA-ini znanstvenici ispitivali su utjecaj solarne oluje na međuplanetarnu prašinu, čestice koje lebde u svemiru. Njihovo istraživanje ima za cilj otkriti kako te interakcije utječu na prognoze svemirskog vremena. Russ Howard, fizičar iz APL-a, istaknuo je važnost njihovog istraživanja o tome mijenja li međuplanetarna prašina oblik i brzinu CME-a, što je aspekt koji se tek počinje znanstveno shvaćati.

Sonda Parker već je ranije znanstvenicima pružila dragocjene uvide u razne solarne fenomene, uključujući podrijetlo solarnog vjetra.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti