VIDEO Pogledajte i poslušajte zastrašujući zvuk Zemljinog magnetskog polja

Zemljino magnetsko polje složen je i dinamičan "mjehurić" koji nas štiti od zračenja i nabijenih čestica koje nose vjetrovi sa Sunca. A sad znamo i kako zvuči.

Martina Čizmić | 30.10.2022. / 08:03

Magnetsko polje oko Zemlje (Foto: ESA/ATG medialab)

Ponekad se čini kao da znamo više o svemiru i planetima koji su nam najbliži, a najmanje o planetu na kojem živimo. No, znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta u Danskoj omogućili su nam da otkrijemo još jednu zanimljivost o našem planetu.

Slika nije dostupna Hrvatski znanstvenici istražili kakvu ulogu magnetsko polje igra u Mliječnoj stazi

Točnije o njegovom magnetskom polju koje ga okružuje. Zemljino magnetsko polje složen je i dinamičan "mjehurić" koji nas štiti od zračenja i nabijenih čestica koje nose vjetrovi sa Sunca. Kako izgleda kad te čestice dođu u susret s atomima i molekulama u gornjoj atmosferi, najbolje prikazuje "polarna svjetlost" odnosno Aurora borealis. Ali, kakve tajne još skriva to magnetsko polje?

Znanstvenici su dio tih tajni otkrili kad su prikupili magnetske signale koje je izmjerila ESA-ina satelitska misija Swarm i pretvorili ih u - zvuk.

The scary sound of Earth’s magnetic field  

 

Trio satelita Swarm, koji je lansiran 2013. godine, koristi se kako bi bolje razumjeli kako nastaje magnetsko polje Zemlje. Precizno se mjere magnetski signali koji potječu ne samo iz Zemljine jezgre, već i iz svih ostalih dijelova - od kora do magnetosfere.

Spajanjem tih podataka i glazbe, u čemu im je pomogao glazbenik Klaus Nielsen, dobili su zvukove koji ne samo da zvuče kao da ne dopiru sa Zemlje, već kao nešto što bi mogli koristiti u horor filmovima.

Mars Ponoćni misterij na Marsu: NASA-ina sonda otkrila magnetska pulsiranja isključivo usred noći

Uz to što su stvorili pomalo zastrašujuće zvukove, danski su znanstvenici u suradnji s Nielsenom, postavili grupu zvučnika u središte Kopenhagena, na trg Solbjerg, gdje su emitirali tutnjavu Zemljinog magnetskog polja od 24. do 30. listopada.

Tutnjava Zemljinog magnetskog polja popraćena je prikazom geomagnetske oluje koja je nastala kao posljedica Sunčeve baklje 3. studenog 2011. i zvuči prilično zastrašujuće, poručili su znanstvenici.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti