VIDEO: Pogledajte kako je moguće samo jednim pogledom upravljati automobilom

Iako već postoje brojne aplikacije za upravljanje automobilima, sve su one zahtjevale korištenje prsta na zaslonu pametnog telefona. Ne i ova.

Martina Čizmić | 21.02.2024. / 14:33

Upravljanje automobilom pogledom (Foto: YouTube/Autocar/Screenshot)

Pametni telefoni do sad su se pokazali kao neizostavan dio svakodnevnog života. Ne samo da nam omogućavaju da u svakom trenutku budemo povezani sa svijetom, već nude i neke dodatne mogućnosti. 

S razvojem umjetne inteligencije i njenim dovođenjem na pametne telefone, dodatno se otvara prostor za razvoj novih funkcija i usluga. 

Jedna od takvih funkcija koja bi mogla biti zanimljiva je - upravljanje automobilom pogledom. 

Futurizam postaje stvarnost, uskoro ćemo se igrati upravljanjem - očima Futurizam postaje stvarnost, uskoro ćemo se igrati upravljanjem - očima

Iako već postoje brojne aplikacije za upravljanje automobilima, sve su one zahtjevale korištenje prsta na zaslonu pametnog telefona. 

No, jedan je automobilski inženjer odlučio isprobati značajku praćenja pogleda na telefonima i povezati ju s upravljanjem automobilom. Iako je sve još uvijek na razini eksperimenta, u videu objavljenom na YouTubeu, pokazao je kako cijela stvar funkcionira. 

U videu su pokazane četiri mogućnosti koje se mogu aktivirati pogledom – paljenje motora automobila, gašenje motora, kretanje naprijed i nazad. Nakon gledanja u određeni gumb 2-3 sekunde, određena će se mogućnost aktivirati i u skladu s time odraziti se na kretanje automobila.

Optimus slaže rublje Teslin robot oduševio obavljanjem mrskog kućanskog posla, a onda je uslijedio hladan tuš

 Na prvi pogled, možda se ova mogućnost baš i ne čini previše korisna, ali tko zna - možda proizvođači automobila prepoznaju to kao opciju i upare ju s opcijama na infotainment ekranu u automobilima. Zamislite situaciju u kojoj vozite automobil i želite uključiti klimu. Umjesto da pipkate prstima po ekranu, dovoljno je da pogledate u ikonu klime na ekranu i ona se uključi. Ne bi bilo loše, zar ne?

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti