VIDEO Pogledajte napravu kojom američka policija na elegantan način završava opasne policijske potjere vozila

Američka prometna policija sve više koristi alat u policijskim potjerama, koji te potencijalno kaotične i opasne događaje završava na kudikamo sigurniji i brži način.

Branimir Vorša | 03.05.2022. / 15:43

Grappler Bumper korišten u policijskoj potjeri
Grappler Bumper korišten u policijskoj potjeri (Foto: FOX 10 Phoenix/Youtube)

Zaustavljanje odbjeglog vozila u policijskoj potjeri može biti opasno, kako za policiju, tako i za progonjenog vozača te isto tako i druge sudionike u prometu. Tijekom godina, razni uređaji dobili su zadatak da policijske potjere učine sigurnijim i lakšim.

Jedan uređaj je međutim nedavno dospio na vrh tih nastojanja, a zove se "Grappler Bumper". Riječ je o visokokvalitetnom remenu koji se koristi kako bi se uhvatio stražnji kotač vozila u bijegu, a zahvaljujući njemu nedavno je na siguran način završena jurnjava velikom brzinom u Arizoni.

Slika nije dostupna Policajci dobili otkaz jer su umjesto pljačkaša lovili - Pokemone

Cijela potjera snimljena je u petak, 29. travnja iz perspektive helikoptera koji je pratio potjeru, prije nego što je FOX10 Phoenix emitirao tu snimku. Vozač srebrnog Ford Fusiona pokušavao je izbjeći policiji nakon što je navodno zaspao u prometu te posjedovao drogu i oružje u automobilu. Kada ga je policija pokušala privesti, navodno se zabio u njihova vozila i dao se u bijeg svojim automobilom.

Potjera je trajala neko vrijeme, no neoznačeni automobil s aktiviranim uređajem Grappler Bumper približio se vozilu u bijegu. Remen s uređaja uhvatio se za stražnji kotač Forda i zaustavio ga na siguran način za svega nekoliko sekundi.

Grappler, kada nije uključen, izgleda kao obično pojašanje prednjeg branika. To znači da ga mogu koristiti tajna policijska vozila te da će vozač u bijegu tek prekasno shvatiti što mu se sprema.

Isto tako, nije važno je li progonjeno vozilo ima prednji, stražnji ili pogon na sve kotače, jer će Grappler Bumper i dalje obaviti posao. Jednom kada se kotač zakači, traka koja povezuje kotač s vozilom potjere može se, ili otpustiti kako bi se udaljio od progonjenog vozila, ili zadržati svoju udaljenost, što omogućuje policiji da uspori vozilo vozača u bijegu, uglavnom pod kontroliranim uvjetima.

Grappler Bumper je izumio Leonard Stock 2016. godine, koji je, nakon što je svjedočio naizgled bespotrebnom kaosu i šteti od policijske potjere, želio stvoriti sigurniji način rješavanja tih situacija.

Policija zaustavila autonomni automobil Pogledajte video: Zbunjeni policajci zaustavili automobil u kojem nije bilo vozača

Godinama nakon što je njegov početni prototip prvi put zakačio kotač obiteljskog vozila, Grappler Bumper sada koriste agencije za provođenje zakona diljem SAD-a. Tvrtka tvrdi da se branici grapplera postavljaju gotovo svakodnevno kako bi se pomoglo u sigurnom okončanju policijskih potjera.

Za navedeni slučaj policijske potjere snimljen iz Helikoptera, Stock je rekao da je izvedena kao iz udžbenika korištenjem Grappler Bumpera.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti