VIDEO Pogledajte snimku spektakularnog nastanka novog otoka koji je osvanuo pored japanskog otoka Iwo Jima

Nedaleko od obale Japana, u Tihom oceanu, rođen je novi otok. Nastao je tijekom podvodne vulkanske erupcije, no njegova budućnost ostaje neizvjesna.

Branimir Vorša | 09.11.2023. / 12:21

Novi otok nastao podvodnim vulkanom u blizini Japana
Novi otok nastao podvodnim vulkanom u blizini Japana (Foto: Setsuya Nakada/The Japan Times)

Novi otok u Tihom oceanu pojavio se u blizini japanskih otoka Ogasawara, također poznatih kao Bonin otoci, nakon podmorske vulkanske erupcije koja je započela još 21. listopada.

Vulkanolog Setsuya Nakada sa Sveučilišta u Tokiju opisao je početnu erupciju kao "vertikalni mlaz" skrućene magme. Naknadni udari održali su erupciju, što je rezultiralo gomilom stijena sastavljenom od lave i poroznog plovućca (šupljikast, staklast kamen nastao naglim otvrdnjivanjem pjene na površini lave pune plinova). Do 3. studenoga vulkan je počeo izbacivati uglavnom pepeo.

Vidljiv s povijesno važnog otoka Iwo Jima

Supervulkan Long Valley Divovski supervulkan u Kaliforniji je neobično nemiran, ali znanstvenici tvrde - to su samo njegovi posljednji trzaji

Ta novonastala kopnena masa, najmlađa u svojoj blizini, vidljiva je s Iwo Jime, nenaseljenog otoka oko 1200 kilometara južno od Tokija, poznatog po povijesnoj bitci iz Drugog svjetskog rata. Novi otok nalazi se nešto više od kilometra od obale Iwo Jime i promjera je otprilike dva kilometra.

Trenutačno su jedine osobe koje vide ovaj novi dodatak stacionirane u bazi japanske vojske na Iwo Jimi. Iako je erupcija u tijeku, čini se da jenjava nakon što je dosegla vrhunac. Isto tako, iako bi moglo doći do određenog rasta u nadolazećim danima, svaki labav plovućac koji nije osiguran tokovima lave mogao bi erodirati, postavljajući pitanja o dugoročnoj održivosti tog otoka.

Što znamo o podvodnim vulkanskim erupcijama?

Podmorske vulkanske erupcije u toj regiji Tihog oceana obično traju oko mjesec dana. Iako postoji dovoljno znanja o zemaljskim vulkanima u Vatrenom prstenu, aktivnoj zoni koja graniči s Tihim oceanom, postoji ograničeno razumijevanje otvora i pukotina na dnu oceana. Znanstvenici procjenjuju da postoji više od milijun podmorskih vulkana diljem svijeta, ali mnogi od njih mogu biti uspavani ili preduboki za izravno promatranje.

Kaldera McDermitt u SAD-u Drevni supervulkan u SAD-u krije najveće nalazište najtraženijeg minerala na planetu

Godine 1924. jedna od najznačajnijih erupcija u Japanu bila je rezultat podvodnog vulkana, iako je njegova lokacija određena retrospektivno. Tek su posljednjih desetljeća znanstvenici mogli svjedočiti podmorskim vulkanima na djelu. Promatranje otoka koji nastaju iz tih erupcija još je neuobičajenije, jer nudi dragocjene uvide u drevno podrijetlo otoka diljem Pacifika, uključujući Havajske otoke.

Sudbina novog otoka ostaje neizvjesna

Godine 2015. pojavio se novi otok u južnom Pacifiku, koji je bio jedinstvena prilika za znanstveno istraživanje. Ipak, taj je otok do 2022. nestao, zbog druge erupcije.

Sudbina novog japanskog otoka u međuvremenu ostaje neizvjesna. Postoji mogućnost da bi se novi otok mogao spojiti s Iwo Jimom ako se erupcija nastavi, rekao je Nakada za The Japan Times.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti