VIDEO Pogledajte spektakularne snimke erupcije vulkana na Islandu

Pukotina duga 200 metara na istočnim i sjeveroistočnim padinama Litli Hrútura iz koje lava izvire kao niz fontana stvara zaista impresivne scene.

Martina Čizmić | 11.07.2023. / 09:16

Erupcija vulkana na Islandu (Foto: Afp)

 Island je poznat po svojim gejzirima, ali i vulkanima. Tako je prije nekoliko dana ponovno erumpirao vulkan na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda, u blizini glavnog grada Reykjavika.

Prema podacima Islandskog meteorološkog ureda, radi se o manjoj vulkanskoj erupcija u blizini Litli Hrútura na poluotoku Reykjanes, smještenom između planina Fagradalsfjall i Keilir. Prema prvim procjenama, postoji pukotina duga  200 metara na istočnim i sjeveroistočnim padinama Litli Hrútura iz koje lava izvire kao niz fontana.

Slika nije dostupna Islanđani žele "u središte Zemlje": Jedinstven projekt planira bušenje dva kilometra u srce vulkana

Upravo je taj dio snimio Ukrajinac Roman, koji živi na Islandu. Svojim je dronom obišao mjesto erupcije i napravio zaista impresivne snimke. 

 Inače, ovo nije prva erupcija vulkana na jugozapadu Islanda. Posljednja je bila prošle godine i tada je svojim spektakularnim izbacivanjem lave, ali i pepela privukla pozornost javnosti.

Slika nije dostupna Erupcija vulkana na Islandu koji opčinjava promatrače traje već šest mjeseci, posjetilo ga preko 300.000 ljudi

Iako je vulkan Fagradalsfjall, kako ga označavaju u islandskom Katalogu vulkana, trenutno najaktivniji vulkan na Islandu, nipošto nije jedini. Prema podacima Kataloga, trenutno je aktivno 32 vulkanska sustava na Islandu, a svi podaci koji su prikupljeni tijekom istraživanja i promatranja vulkana redovito se unose u interaktivnu kartu, kako bi i lokalno stanovništvo bilo informirano o trenutnim "vulkanskim" uvjetima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti