VIDEO Pogledajte video u kojem Teslin sustav potpuno autonomne vožnje ne primjećuje i gazi "djecu" na cesti

Tvrtka jednog američkog milijardera provela je vlastito testiranje Teslinog sustava potpune autonomne vožnje (FSD) u dva navrata i tvrde da je pogibeljan za djecu u prometu.

Branimir Vorša | 08.11.2022. / 14:44

Tesitranje FSD sustava s dječjim lutkama na cesti
Tesitranje FSD sustava s dječjim lutkama na cesti (Foto: The Dawn Project/Youtube)

Softverska tvrtka The Dawn Project provela je sigurnosno testiranje Teslinog sustava potpune autonomne vožnje (FSD) u listopadu. Video koji su snimili tijekom tog testiranja sugerira da sustav ne registrira djecu na cesti i ne zaustavlja automobil.

Slika nije dostupna Poludjeli očevi testiraju autonomne sposobnosti Teslinih vozila na svojoj djeci

Test je uključivao vožnju po lokalnoj cesti u režimu vožnje u potpunoj autonomiji te lutke koje su predstavljale djecu na cesti. Vožen Teslin automobil koristio je Tesla Full Self-Driving Beta 10.69.2.2 softver, odnosno najnoviju verziju tog sustava. Međutim, automobil je naletio na obje postavljene lutke tijekom testa, jednu visine 74 centimetra i drugu visine 123 centimetra. Manju lutku Teslin automobil udario je pri pri više testiranih brzina kretanja, dok je kod veće pri nižim brzinama malo usporio ali je i dalje naletio nju.

Dan O'Dowd, milijarder koji stoji iza projekta The Dawn Project, pripovjedač je u videu iz kolovoza i poziva da se softver Tesla Full Self-Driving Beta zabrani na cestama, uz komentar da je to najgori komercijalni softver koji je ikad vidio.

U pisanom odgovoru iz Tesle O'Dowd je optužen za širenje klevetničkih informacija u javnosti u vezi s mogućnostima Teslinog potpunog samostalnog upravljanja.

Međutim, The Dawn Project je podijelio rezultate s javnosti u oglasu koji također uključuje i anketu provedenu s namjerom kako bi se dobilo mišljenje javnosti o tome koliko je Teslin sustav siguran.

Slika nije dostupna Podignuta nova tužba protiv Tesle: Tuži ih se za "obmanjujuć i pogrešan" marketing tehnologije koja im je pomogla da postanu broj jedan u svijetu

Naše istraživanje pokazuje da se 93 posto sudionika ankete slaže da se potpuno samovozeći automobil, koji bi pregazio dijete na cesti mora odmah zabraniti na našim cestama. Zašto Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) ili Odjel za motorna vozila (DMV) nisu povukli ovaj proizvod prije nekoliko mjeseci, u skladu s voljom naroda?, rekao je O'Dowd u vezi s rezultatima testiranja FSD sustava iz listopada.

O'Dowd isto tako retorički pita koliko djece treba umrijeti prije nego što NHTSA ili DMV provedu volju naroda?

Eksperiment The Dawn Projecta proveden je s Teslinim automobilom koji izgleda kao Model 3, a u vozilu je čitavo vrijeme bio i vozač, koji je provjeravao parametre postavki FSD sustava prije testnih vožnji. Simuliranje djeteta na cesti napravljeno je tako što su se lutke odgovarajućih veličina povlačile preko ceste u trenutku dok je Teslin automobil prilazio.

Slika nije dostupna Vozači jednu opciju u novim automobilima shvaćaju previše doslovno

Video iz kolovoza potaknuo je NTSA da otvori istragu o Teslinom sustavu aktivne pomoći vozaču Autopilot, no dosad nisu poznati nikakvi detalji oko te istrage i je li ona uopće i dalje u tijeku.

Podsjetimo da je u veljači ove godine Tesla opozvala gotovo 54.000 automobila i SUV-ova, jer je otkriveno da njihov potpuno samovozeći softver omogućuje prolazak kroz znakove za obavezno zaustavljanje, bez potpunog zaustavljanja vozila. Ažuriranje softvera putem interneta, koje su testirali brojni vozači, omogućilo je vozilima da prolaze kroz raskrižja sa znakom stop brzinom do 9 ili 10 kilometara na sat.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti