Poludjeli očevi testiraju autonomne sposobnosti Teslinih vozila na svojoj djeci

Kako bi dokazali da sigurnost autonomnih sposobnosti svojih vozila, neki su ljubitelji Tesle ispred njih stavili - svoju djecu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2022. / 12:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tesla se više puta našla na udaru kritika zbog naziva tehnologije za autonomno upravljanje automobilima - autopilota i Full Self-Drivinga. Iako imena sugeriraju drukčije, vozači nikada Teslama ne smiju prepustiti potpunu kontrolu nad svojim vozilima, odnosno njihove ruke uvijek moraju biti na volanu, dok oni moraju biti spremni preuzeti kontrolu u svakom trenutku te su oni jedini odgovorni za upravljanje automobilom.

Tesla Preambiciozni Musk: Najavio je kako će za godinu dana Tesle imati potpunu autonomiju

Neki, poput izvršnog direktora jedne američke softverske kompanije Dana O'Dowda smatraju kako bi se takva tehnologija na Teslinim automobilima u potpunosti trebala zabraniti, sve dok Elon Musk dokaže da neće “neće pokositi djecu”. On je čak proveo i testiranja s lutkom veličine djeteta u kojima je Tesla svaki put srušila lutku.

Dio ljubitelja Tesle i Muska taj je izazov shvatio doslovno te su dokazivanje učinkovitosti Tesline tehnologije stavili ispred života svoje djece. “Poludjeli očevi”, kako su ih neki mediji prozvali, testirali su Teslinu tehnologiju za autonomnu vožnju na vlastitoj djeci.

Na ovu suludu ideju prvo je Carmine Cupani iz Sjeverne Karoline. On je na parkiralištu ubrzao svoju Teslu na brzinu od oko 55 km/h i onda aktivirao Full Self-Driving mod, čime je upravljanje predao računalu. Na kraju parkirališta nalazio se njegov 11-godišnji sin koji je s pametnim telefonom snimao očevu ludoriju. Iako je Cupani sjedio na prednjem sjedištu spreman za reakciju ako softver zakaže, do toga srećom nije došlo i automobil se sam zaustavio.

Google uklonio videozapise s YouTubea

Nakon toga sličan je test napravio i s aktiviranim autopilotom, jednostavnijim softverom za asistenciju u vožnji i, srećom, rezultat je bio isti. Računalo je prepoznalo dječaka i samo zaustavilo vozilo.

Cupani nije jedini otac koji je ugrozio živote svoje djece s ciljem dokazivanja ispravnosti Tesline tehnologije. Istu je glupost napravio i Ted Park iz Kalifornije koji je prvo morao nagovoriti ženu da mu dopusti da djecu - uključujući i petogodišnjaka, stavi ispred automobila kojim upravlja računalo. Srećom, i svi njegovi testovi su bili uspješni, pri čemu je vozio brzinama do čak 65 km/h.

U oba slučaja očevi tvrde kako su im životi njihove djece neprocjenjivi te da ih nikada ne bi ugrozili zbog ovakvih testova, no jasno je kako za takve gluposti i nemar nema nikakva opravdanja. Možemo samo zamisliti kako se osjećalo petogodišnje dijete dok je njegov otac s automobilom brzinom od 60-ak km/h jurio prema njemu. Nema sumnje da bi obojica reagirala ako bi softver zakazao, no što ako bi čekali predugo pa se ne bi zaustavili na vrijeme.

Način razmišljanja takvih ljudi u suprotnosti je sa zdravim razumom te je jasno da se takve stvari nikada, ali baš nikada ne smiju raditi jer se životi djece izlažu opasnosti i pogibelji.

Tesla Model 3 umalo se zabija u vlak VIDEO "Palac dolje" za Teslinu potpuno autonomnu vožnju: Pogledajte kako se Tesla umalo zabila u vlak i pješake

Videozapisi ovih suludih testova objavljeni su na YouTubeu, a Google ih je uklonio zbog kršenja pravila korištenja.

Na ovu su situaciju reagirali i iz Nacionalne uprave za sigurnost na cestama u kojem su upozorili sve vozače da ne smiju sami stvarati scenarije za testiranje vozila i u njima koristiti ljude, pogotovo ne djecu.

Izvor: ABC 11

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti