VIDEO Recite zbogom neugodnom prvom spoju: Ove naočale slušaju razgovor i govore vam što da kažete u realnom vremenu

Američki studenti napravili su naočale koje bi mogle neugodne prve spojeve izmđu parova, neugodne razgovore za posao te mnoge druge društvene situacije učiniti stvarima prošlosti.

Branimir Vorša | 29.04.2023. / 11:09

Razgovor uz pomoć RizzGPT naočala
Razgovor uz pomoć RizzGPT naočala (Foto: @bryanhpchiang/Platforma X)

Studenti inženjeri sa Sveučilišta Stanford stvorili rješenje za one koji se u razgovorima za posao, na spojevima te druge društvenim situacijama baš i ne snalaze najbolje. Napravili su pametne naočale koje korisniku točno govore što da kaže u takvim situacijama. Naočale su naravno, pogonjene svepopularnim chatbotom ChatGPT-em.

Nazvane RizzGPT, gdje se 'rizz' u njihovom nazivu odnosi na nečiju sposobnost romantičnog zavođenja, te pametne naočale prikazuju ono što korisnik treba reći u obliku teksta pred korisnikovim očima. Mikrofon hvata ono što je govornik rekao, a naočale koriste ChatGPT, chatbot koji pokreće umjetna inteligencija, za generiranje potencijalnih odgovora.

Te naočale koriste i tehnologiju proširene stvarnosti (AR) kako bi korisniku omogućile da istovremeno vidi tekst i osobu ispred sebe.

Kako točno RizzGPT radi?

Naočale imaju zaslon poput monokla pričvršćen na jednu od leća, koji sadrži kameru i mikrofon. Mikrofon detektira zvuk i šalje ga na mobitel s kojim je RizzGPT povezan putem Bluetootha, koji zatim koristi softver za prepoznavanje glasa Whisper da glas korisnika pretvori u tekst.

Taj se tekst, nadalje, šalje AI chatbotu GPT-4, koji generira odgovor i šalje ga natrag u objektiv RizzGPT-a, za prikaz u proširenoj stvarnosti.

Izum predstavljen na Twitteru

RizzGPT naočale je prošlog mjeseca na Twitteru predstavio student Bryan Hau-Ping Chiang.

'Recite zbogom neugodnim spojevima i razgovorima za posao. Napravili smo RizzGPT, koji u stvarnom vremenu sluša vaš razgovor i govori vam što točno trebate reći sljedeće. Izrađen je pomoću GPT-4, Whisper i Monocle AR naočala', napisao je Chiang.

'Sve se ovo događa dok korisnik još uvijek izgleda angažirano i pažljivo u razgovoru! Nema promjene konteksta', dodao je Chiang.

GPT-4 je najnovija verzija velikog jezičnog modela ChatGPT, i još je moćniji od originala, dok je Whisper alat za prepoznavanje glasa. Monocle AR je tehnologija koju je razvio Brilliant Labs, koji je također izradio i donirao zaslon sličan monoklu koji je fiksiran na jednu od leća RizzGPT-a.

Programeri ističu da njihove naočale mogu prepoznati kada je postavljeno pitanje i dati potencijalne odgovore u roku od nekoliko sekundi.

Imaju li RizzGPT potencijlno tržište, uskoro ćemo vidjeti.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti