VIDEO Ronilac uspio snimiti dosad neviđen prizor u oceanu

Iznimno rijetka video snimka otkrila je nove aspekte ponašanja i životnih ciklusa plavih kitova, odnosno njihovog potomstva.

Branimir Vorša | 04.07.2024. / 16:20

Odrasli kit i mladunče
Odrasli kit i mladunče (Foto: Getty Images)

Ronilac u Istočnom Timoru napravio je prvu snimku dojenja mladunčeta plavog kita dosad viđenu. Snimljen tijekom eko-turističkog putovanja uz obalu Dilija, navedeni video prikazuje mladunče malog plavog kita kako se hrani.

To sigurno nije tek rođeno mladunče, ali očito još uvijek sisa, kaže Karen Edyvane s Australskog nacionalnog sveučilišta u Darwinu. Snimka je nastala još 2022. godine, no predstavlja prekretnicu, jer bilježi ponašanje kakvo dosad nije viđeno.

Plavi kitovi, najveće životinje koje su ikad živjele na Zemlji, mogu premašiti 30 metara duljine i 200 tona težine. Mali plavi kitovi, podvrsta s Timora, nešto su manji i dosežu 24 metra duljine. Mladunčad plavog kita ne veže se za majku dok se hrani; umjesto toga, majka pušta mlijeko u vodu, a mladunče ga proguta.

Edyvane sugerira da je mladunče u videu u drugoj godini života, s obzirom na njegovu veličinu, napominjući da se plavi kitovi obično odvikavaju od dojenja u dobi od tri godine.

Navedena snimka je zapravo dio veće istraživačke i građanske znanstvene inicijative koja je od 2014. godine katalogizirala 2700 malih plavih kitova. Edyvane ističe i druga opažena ponašanja kao što su udvaranje, rituali prije parenja i hranjenje. Ti podaci pokazuju da je Istočni Timor značajno mjesto za jednu od najvećih svjetskih migracija plavih kitova.

Capri Beck, iz Odjela za vodu i regulaciju okoliša Zapadne Australije, naglašava rijetkost takvih video snimaka.

Nevjerojatno je rijetko čak i biti u vodi s plavim kitovima, a kamoli biti u vodi u pravo vrijeme i na pravom mjestu za snimanje mladunčeta tijekom dojenja, naglašava Beck, napominjući da plavi kitovi obično žive daleko od obale u teško dostupnim područjima.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti