VIDEO Solar Orbiter snimio nešto bizarno i zanimljivo na Suncu te iznenadio znanstvenike

Znanstvenici ESA-e analizirali su snimke i uočili da se "nešto" kreće površinom Sunca brzinom od nevjerojatnih 170 kilometara u sekundi.

Martina Čizmić | 16.11.2022. / 16:05

Sunčeva (Foto: ESA/YouTube/Zimo/Screenshot)

Svako toliko Sunce nas iznenadi i oduševi nekom svojom tajnom. Točnije, sonda Solar Orbiter Europske svemirske agencije (ESA), omogućuje nam da otkrijemo tajne koje je Sunce milijunima godina skrivalo.

Proučavajući snimke koje je sonda snimila, znanstvenici su otkrili i nešto pomalo bizarno, ali itekako zanimljivo. Primijetili su golemu "zmiju" koja se kreće površinom Sunca.

Snimka je nastala početkom rujna, kad se sonda približila Suncu ne bi li napravila detaljnije snimke. Kad su znanstvenici ESA-e počeli analizirati snimke, uočili su da se "nešto" kreće površinom Sunca brzinom od nevjerojatnih 170 kilometara u sekundi. Daljnja analiza fotografija, koje su snimane tijekom perioda od tri sata, otkrila je da se zapravo radi o vrtlogu hladnijih atmosferskih plinova, u obliku plazme, koji su se kretali kroz Sunčevo magnetsko polje.

"Zmija" je, kažu znanstvenici, krenula iz aktivnog dijela Sunca koji je uskoro nakon toga eruptirao i izbacio veliku Sunčevu baklju te u svemir poslao milijarde tona plazme. To je ujedno bila jedna od najintenzivniji Sunčevih baklji ikad zabilježenih.

Solarna baklja FOTO Na ovoj slici snimljena je solarna baklja duga 1,6 milijuna kilometara: "To je najveće izbacivanje koronalne mase kojem sam ikada svjedočio"

Stoga znanstvenici nagađaju kako je "zmija" možda predznak takve ogromne erupcije. Ako se to pokaže točnim, a za to će biti potrebno još intenzivnog istraživanja, to bi moglo baciti novo svjetlo na Sunce i njegovu aktivnost te posljedice koje i mi osjećamo kao Sunčeve oluje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti