VIDEO Terminator? Ne, Thermonator! Da, ovo je najnovija skupa "igračka" koju se može kupiti u SAD-u

Da su SAD tržište za svakojake proizvode dubioznih implikacija, jasno dočarava i mogućnost da se za 10.000 dolara u toj zemlji sada može kupiti i robotskog psa s moćnim bacačem plamena.

Branimir Vorša | 24.04.2024. / 13:23

Thermonator
Thermonator (Foto: throwflame.com)

Throwflame, tvrtka sa sjedištem u Ohiu, pokrenula je prodaju svoje najnovije kreacije - Thermonatora, zastrašujućeg robotskog psa s bacačem plamena, dostupnog za online kupnju po cijeni od 9420 dolara. Unatoč njegovom prijetećem izgledu, Thermonator je legalan u svim američkim državama osim Marylanda.

Spot Prvi takav slučaj: U SAD-u upucan policijski robot

Thermonator, težak 17 kilograma, prikazan je u demonstracijskom videu kako prolazi kroz šume i "riga" plamen od 10 metara iz bacača plamena koji mu je nadograđen na leđa. Suprotno očekivanjima, Throwflame promovira svoju kreaciju za primjene u rasponu od upravljanja šumskim požarima do poljoprivrednih zadataka, zabave, pa čak i uklanjanja leda.

Throwflame ponosno tvrdi da je najstariji proizvođač bacača plamena u SAD-u, predstavivši prvi komercijalno dostupan bacač plamena 2015. godine, koji može izbaciti plamen do 15 metara.

Bacači plamena i dalje su federalno neregulirani. To znači da ih svatko može kupiti bez provjere prošlosti ili razdoblja čekanja, ističu iz navedene tvrtke.

Thermonator, nalik konvencionalnim četveronožnim robotima, integrira Throwflameovu tehnologiju bacača plamena na svojoj poleđini, opremljenu kamerama i senzorima za autonomnu navigaciju i pronalaženje ciljeva.

Iako daljinski upravljan, robot izaziva zabrinutost u javnosti, što navodi korisnike društvenih medija da sumnjaju u njegovu zakonitost i potencijalne opasnosti.

Unitree robotski psi Kineski vojni robotski pas naoružan je do zuba i spreman za akciju

Što se tiče propisa, američka savezna država Maryland je sama u zabrani bacača plamena, dok Kalifornija zahtijeva dozvole za vlasništvo istih. Maryland nameće stroge kazne, uključujući kaznu od 250.000 dolara i do 25 godina zatvora za posjedovanje ili korištenje bacača plamena.

Unatoč prethodnim zakonodavnim pokušajima reguliranja bacača plamena sličnih jurišnim puškama u SAD-u, takvi su napori naišli na otpor, ostavljajući legalnost ovih uređaja uglavnom neprovjerenom.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti