VIDEO Tesla ažurirala sigurnosni propust na prtljažniku Cybertrucka, a ovaj influencer je odlučio to testirati prstom - i požalio

Za sigurnosna testiranja dijelova ljudske anatomije na potencijalno opasnim dijelovima automobila postoje profesionalne i stručne metode, no jedan YouTube influencer odučio je stvar uzeti u vlastite ruke. Evo kako je to završilo

Branimir Vorša | 04.05.2024. / 08:57

Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck (Foto: Afp)

U pokušaju poboljšanja sigurnosnih mjera oko mehanizma za zatvaranje Cybertruckovog prednjeg prtljažnika, Tesla je nedavno ažurirala softver senzora koji upravljaju tim prtljažnikom. Taj potez došao je kao odgovor na seriju viralnih videa koji pokazuju kako poklopac prednjeg prtljažnika Cybertrucka reže predmete tijekom zatvaranja.

U želji da potvrdi učinkovitost navedenog ažuriranja, YouTuber Jeremy Judkins proveo je niz testova. Prije ažuriranja, poklopac prednjeg prtljažnika je demonstrirao svoju vještinu rezanja tako što je bez napora sjekao razno voće i povrće.

Uništava sve, zaključio je Judkins.

No, nakon ažuriranja, Judkins je primijetio značajno poboljšanje, izrazivši zadovoljstvo ažuriranim sigurnosnim mjerama, navodeći: Samo uz ažuriranje softvera, prednji prtljažnik Cybertrucka je puno sigurniji, rekao je.

Međutim, tijekom faze testiranja, tanki vrh mrkve nije preživio zatvaranje prtljažnika, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućih ozljeda. Judkins je nastavio s oprezom, provodeći testove koji su uključivali njegovu ruku i šaku, primjećujući samo manje učinke od udarca poklopca prtljažnika.

Međutim, kada je Judkins stavio svoj prst u okvir prednjeg prtljažnika, ishod je bio alarmantniji. Prtljažnik se čvrsto zatvorio oko njegovog prsta te napravio posjekotinu. Opisujući to iskustvo kao uznemirujuće, Judkins je ispričao kako se na trenutak osjećao kao zarobljen sve dok senzori nisu otkrili otpor i otvorili pokopac prtljažnika.

U kasnijoj raspravi s Teslinim inženjerom, Judkins je došao do uvida u radnu dinamiku prednjeg prtljažnika. Inženjer je objasnio da se pritisak pojačava kao odgovor na otpor tijekom zatvaranja, što potencijalno može dovesti do ozljede, ukoliko se primjerice prsti nađu na putu. Isto tako, zatvaranjem prtljažnika upravlja algoritam, koji povećava pritisak svaki put kad poklopac naiđe na otpor i neuspješno se zatvori, a objašnjenje jest da je algoritam dizajniran tako da zapravo teži zatvaranju prtljažnika, jer je možda dio prtljage jednostavno na putu. Razina pritiska kod algoritma se vraća na početne postavke nakon uspješnog zatvaranja prednjeg prtljažnika.

Tesla Cybertruck Tesla povlači svaki dosad proizvedeni Cybertruck zbog kvara na papučici gasa

Tesla Cybertruck VIDEO Vlasnik Cybertrucka doživio "po život opasan" incident, ali nakon objave videa o tome požalio

Judkins je kritizirao pristup algoritma, sugerirajući da bi sigurnosna razmatranja trebala imati prednost nad drugim čimbenicima. Unatoč naporima da se simulira otpor postavljanjem torbe na put poklopca prtljažnika, mehanizam za zatvaranje je i dalje radio, što ukazuje na prostor za poboljšanje njegovih sposobnosti otkrivanja prepreka.

Unatoč uočenim poboljšanjima, Judkins se i dalje bojao ponavljanja testa prstima, navodeći nelagodu koju je pretrpio tijekom početnog ispitivanja. Zaključio je da, iako novo ažuriranje može ponuditi zaštitu za predmete poput banana, ranjivost prstiju ostaje zabrinjavajuća.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti